GP Groot start bouw futuristisch en duurzaam tankstation

GP Groot is gestart met de bouw van een nieuw tankstation in Alkmaar. De vestiging krijgt de naam NXT op de luifel en heeft een opvallend uiterlijk. Ook heeft het een duurzaam karakter, onder meer doordat alternatieve brandstoffen als gtl en lng worden aangeboden. Naar verwachting gaat de nieuwe locatie op bedrijventerrein Boekelermeer dit voorjaar open. Op termijn opent het bedrijf mogelijk meer van dit type stations, waarbij onder andere gekeken wordt naar Zaandam.

Met de nieuwe locatie wil de tankstation-exploitant en oliehandelaar inspelen op de veranderende brandstofmarkt. “NXT is een all-in concept om duurzame brandstoffen te vermarkten”, aldus Pieter Talsma, directeur van de brandstoffen- en oliehandeltak van het Noord-Hollandse bedrijf.

Traditionele tankstations

“Je ziet dat de markt verandert. Traditionele tankstations spelen nauwelijks in op die verandering en nieuwkomers in de markt richten zich vaak op één brandstof, zoals snelle laadstations voor elektrische auto’s. Met NXT gaan we een stapje verder. Het concept staat voor ‘next step’ en is ons antwoord op de ontwikkeling qua duurzame brandstoffen.”

Op dit type tankstations worden diverse alternatieven aangeboden: Lng (vloeibaar aardgas), biodiesel, gtl (gas to liquids) en CO2. Dat laatste kan worden gebruikt voor koeltransport. Ook benzine en diesel zijn verkrijgbaar bij de vestiging aan de Diamantweg. “Als we nu alleen duurzame brandstoffen zouden aanbieden, is dat omzet-technisch gezien nog niet rendabel.”

Contracten

Dat ligt volgens Talsma ook aan het feit dat bestaande vrachtauto’s bijvoorbeeld niet op vloeibaar aardgas kunnen rijden. “Het is vooral bestemd voor de nieuwe generatie trucks en dat volume moet groeien. Op dit moment hebben we met een aantal regionale vervoersbedrijven contracten gesloten. Zij gaan met die nieuwe vrachtauto’s rijden en bij ons tanken.’’ GP Groot is in Alkmaar een samenwerking aangegaan met Engie lng Solutions uit Zwolle.

De luifels van het nieuwe tankstation worden voorzien van zonnepanelen, waarmee de locatie qua energie zelfvoorzienend wordt. De luifelconstructie is modulair en in de toekomst gemakkelijk uit te breiden. “In ons land zijn momenteel zo’n twintig stations die lng aanbieden. De vestiging in Alkmaar wordt de eerste in de regio. Er liggen plannen om ook in Zaandam een NXT-station op te zetten. De procedures hiervoor zijn in gang gezet.”

GP Groot exploiteert in totaal 46 tankstations in Noord-Holland, Zuid-Holland en in het noorden van het land onder de merken Texaco, Argos en Firezone. Daar komt dus binnenkort het merk NXT bij.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

GP Groot start bouw futuristisch en duurzaam tankstation | TankPro.nl

GP Groot start bouw futuristisch en duurzaam tankstation

GP Groot is gestart met de bouw van een nieuw tankstation in Alkmaar. De vestiging krijgt de naam NXT op de luifel en heeft een opvallend uiterlijk. Ook heeft het een duurzaam karakter, onder meer doordat alternatieve brandstoffen als gtl en lng worden aangeboden. Naar verwachting gaat de nieuwe locatie op bedrijventerrein Boekelermeer dit voorjaar open. Op termijn opent het bedrijf mogelijk meer van dit type stations, waarbij onder andere gekeken wordt naar Zaandam.

Met de nieuwe locatie wil de tankstation-exploitant en oliehandelaar inspelen op de veranderende brandstofmarkt. “NXT is een all-in concept om duurzame brandstoffen te vermarkten”, aldus Pieter Talsma, directeur van de brandstoffen- en oliehandeltak van het Noord-Hollandse bedrijf.

Traditionele tankstations

“Je ziet dat de markt verandert. Traditionele tankstations spelen nauwelijks in op die verandering en nieuwkomers in de markt richten zich vaak op één brandstof, zoals snelle laadstations voor elektrische auto’s. Met NXT gaan we een stapje verder. Het concept staat voor ‘next step’ en is ons antwoord op de ontwikkeling qua duurzame brandstoffen.”

Op dit type tankstations worden diverse alternatieven aangeboden: Lng (vloeibaar aardgas), biodiesel, gtl (gas to liquids) en CO2. Dat laatste kan worden gebruikt voor koeltransport. Ook benzine en diesel zijn verkrijgbaar bij de vestiging aan de Diamantweg. “Als we nu alleen duurzame brandstoffen zouden aanbieden, is dat omzet-technisch gezien nog niet rendabel.”

Contracten

Dat ligt volgens Talsma ook aan het feit dat bestaande vrachtauto’s bijvoorbeeld niet op vloeibaar aardgas kunnen rijden. “Het is vooral bestemd voor de nieuwe generatie trucks en dat volume moet groeien. Op dit moment hebben we met een aantal regionale vervoersbedrijven contracten gesloten. Zij gaan met die nieuwe vrachtauto’s rijden en bij ons tanken.’’ GP Groot is in Alkmaar een samenwerking aangegaan met Engie lng Solutions uit Zwolle.

De luifels van het nieuwe tankstation worden voorzien van zonnepanelen, waarmee de locatie qua energie zelfvoorzienend wordt. De luifelconstructie is modulair en in de toekomst gemakkelijk uit te breiden. “In ons land zijn momenteel zo’n twintig stations die lng aanbieden. De vestiging in Alkmaar wordt de eerste in de regio. Er liggen plannen om ook in Zaandam een NXT-station op te zetten. De procedures hiervoor zijn in gang gezet.”

GP Groot exploiteert in totaal 46 tankstations in Noord-Holland, Zuid-Holland en in het noorden van het land onder de merken Texaco, Argos en Firezone. Daar komt dus binnenkort het merk NXT bij.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.