Man die inreed op Shell De Andel verdacht van poging tot doodslag

De man die begin september inreed op het Shell-station aan de A20 bij Reeuwijk wordt poging tot doodslag ten laste gelegd. Donderdag vindt een zitting plaats, waar de 33-jarige automobilist uit Almere zich moet verantwoorden. Onlangs deed de medewerkster die aanwezig was ten tijde van het incident haar verhaal in personeelsblad Shell Venster. “Echt niet te filmen, wat je meemaakt.”

Op zaterdagavond 3 september om 23.49 uur reed de bestuurder van een Opel Astra het terrein op van het snelwegstation aan de A20 bij Reeuwijk en richtte een totale ravage aan. Het voertuig ramt met hoge snelheid enkele betonblokken die in de berm liggen.

Door de botsing met de blokken slaat de auto op zijn kop en glijdt ondersteboven verder richting de pompen, terwijl de betonblokken door de lucht vliegen. Het voertuig raakt eerst pomp 6. Door de botsing komt de auto weer op zijn wielen terecht. Toch komt het voertuig nog niet tot stilstand. Dat gebeurt pas nadat het pomp 19 heeft geraakt. Bij pomp 6 is inmiddels brand ontstaan door de botsing.

Noodstops

Op het moment dat de auto het voorterrein op komt rijden, staat medewerkster Hannie Bijleveld achter de kassa. Ze helpt een gast die een pakje sigaretten komt kopen. Zodra ze de auto ziet crashen, handelt ze snel en kordaat. “Op het computerscherm zet ik de noodstops van alle pompen in werking. Ik vraag aan de gast om bij de gecrashte auto te kijken, om te zien hoeveel mensen in de auto zitten. Als hij bij de auto is, steekt hij een vinger op om aan te geven dat er één persoon in het voertuig zit.”, vertelt Bijleveld aan Shell Venster.

In de tussentijd heeft ze 112 gebeld. “Vervolgens schakel ik bij het verlaten van het gebouw met de hoofdschakelaar de stroomvoorziening uit.” Het voorterrein staat dan al vol met rook. Enkele aanwezigen halen de inmiddels bewusteloze bestuurder uit de gecrashte auto en leggen hem achter het shopgebouw. “Ik ga door de achteruitgang naar buiten, controleer zijn hartslag en leg hem op zijn zij, om zijn luchtweg vrij te houden. Kort daarna arriveren ambulance en de politie. De ambulancemedewerkers leggen hem op de brancard en nemen hem mee.”

Doorbetalen loon

Kort na het incident werd in een nabijgelegen hotel een bijeenkomst gehouden voor de 36 medewerkers van het station. Daar werd uitgebreid stilgestaan bij het voorval en de gevolgen ervan. Ook werden antwoorden gegeven op vragen van medewerkers. Zo werd verteld dat het incident geen invloed had op de personeelscontracten en dat het loon zou worden doorbetaald. Binnen een week was voor alle medewerkers een andere werkplek gevonden bij stations in de buurt.

De bestuurder heeft de crash overleefd en zou later aangeven van plan te zijn geweest zichzelf van het leven te beroven. Hij wordt nu door het Openbaar Ministerie verdacht van poging tot doodslag op vijf slachtoffers en de vernieling van drie auto’s, schrijven diverse media. Het station is dusdanig beschadigd dat het nog steeds gesloten is. De heropbouw is momenteel in volle gang. Onder meer installatiebedrijf Hamer is betrokken bij de werkzaamheden.

Lees ook: Suïcidale man rijdt bewust in op Shell-tankstation De Andel

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.