Texaco-moeder fuseert met Britse retailer Euro Garages

EFR gaat fuseren met het Britse Euro Garages. Door het samensmelten van beide ondernemingen ontstaat één van de grootste onafhankelijke petrolretailers van Europa. De European Forecourt Retail Group is het moederbedrijf van veel Texaco- en Firezone-stations in ons land, terwijl Euro Garages in Groot-Brittannië een netwerk heeft van meer dan driehonderd tankstations en convenience-shops. De fusie moet nog goedkeuring krijgen van de bevoegde autoriteiten en wordt naar verwachting in november dit jaar afgerond.

Beide fuserende bedrijven worden ondergebracht in een aparte holding, Intervias genaamd, met het hoofdkantoor in Londen. EFR en Euro Garages blijven opereren onder de eigen naam, onder leiding van de huidige CEO’s en managementteams. Het totale aantal locaties van het fusiebedrijf komt uit op 1.450, waar zo’n 8.500 medewerkers actief zullen zijn.

Ambitie

Het fusiebedrijf heeft de ambitie om een toonaangevende onafhankelijke retailer te zijn in Europa en heeft meer dan zes miljoen klanten per week. Het beschikt over tankstations met bekende merken, zoals BP, Esso, Shell en Texaco. Tevens heeft het activiteiten onder de vlag van foodbedrijven, zoals Starbucks, Subway, Carrefour en Louis Delhaize. De gezamenlijke pro forma bruto jaaromzet van beide bedrijven is circa zes miljard euro.

De nieuwe holding zal worden geleid door Tony DeNunzio. De topman heeft uitgebreide internationale ervaring in de retailsector, onder andere bij supermarktketen Asda en bij Maxeda, dat in Nederland actief is als moederbedrijf van de Praxis- en Formido-winkels. DeNunzio richt de pijlen van het fusiebedrijf vooral op groei van de organisatie, zowel organisch als door verdere internationale acquisities.

Euro Garages

Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Euro Garages is opgericht in 2001 door de broers Zuber en Mohsin Issa en startte met de overname van een tankstation in de regio Manchester. Het breidde snel uit en beheert momenteel ongeveer 350 locaties onder de merken BP, Esso en Shell. Daarnaast werkt het samen met bekende bedrijven uit de foodbranche, waaronder Starbucks, Subway, Burger King en Spar.

Het in Breda gevestigde EFR is de voortzetting van Delek Europe, dat tot medio 2014 verantwoordelijk was voor het merendeel van de Texaco- en Firezone-locaties. Het heeft naast een netwerk van meer dan vierhonderd vestigingen in Nederland, ook enkele honderden stations in België en Luxemburg. Daarnaast heeft het zo’n vierhonderd verkooppunten in Frankrijk, waar het BP-merk de boventoon voert.

Dalende marges

De fusie is mede ingegeven door de almaar dalende marges op brandstof, waardoor het shoprendement steeds belangrijker is geworden. Twee jaar geleden werd dan ook het nieuwe concept Go Fresh gelanceerd, wat inmiddels op diverse andere Nederlandse stations is toegepast. Dat kon niet voorkomen dat EFR vorig jaar verlies maakte. Het dook (betaalde link) 28 miljoen euro in de min, op een omzet van 3,95 miljard euro.

Het samengaan met Euro Garages moet de shopactiviteiten versterken. Het Britse bedrijf is namelijk, mede door samenwerkingen met bekende foodretailers, succesvol in het uitbaten van winkels bij tankstations. Of die foodretailers binnenkort ook bij locaties van EFR te zien zijn, is even afwachten. Momenteel bekijkt het management welke merken in Nederland passen. Dat Starbucks binnenkort bij een Texaco te vinden is, lijkt echter onwaarschijnlijk. De van oorsprong Amerikaanse koffieketen werkt in ons land samen met Shell.

Voor Subway is dat anders. De broodjesketen is al actief in de Nederlandse petrolmarkt; het startte samenwerkingen op met stations van onder meer Haan, Gulf en Tango. Ook Spar gaf drie jaar geleden aan te kijken naar mogelijkheden om in het tankstationkanaal te stappen. Tot dusver is het echter bij oriënteren gebleven. Burger King is al actief op enkele plekken langs de Nederlandse snelweg, maar niet op het terrein van een tankstation.

TDR Capital

Het Britse investeringsfonds TDR Capital heeft belangen in beide fuserende bedrijven. TDR nam twee jaar geleden Texaco over van Delek en verkreeg vorig jaar een minderheidsbelang in Euro Garages. Laatstgenoemde is tot dusver uitsluitend actief in Groot-Brittannië, terwijl EFR aanwezig is in de Benelux en in Frankrijk.

De op te richten holding komt voor vijftig procent in handen van de twee broers die Euro Garages hebben opgericht. De andere helft komt in handen van TDR Capital.

Niet alleen voor EFR is het belang van de shop steeds groter geworden. Vrijwel alle bemande tankstations zitten in deze transitie. Wil je meer weten over hoe je het shoprendement kunt verhogen. Kom dan naar het congres op de Tankstation Vakbeurs. De eerste sprekers zijn inmiddels bekend.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

 
 
 
 
 

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Texaco-moeder fuseert met Britse retailer Euro Garages | TankPro.nl

Texaco-moeder fuseert met Britse retailer Euro Garages

EFR gaat fuseren met het Britse Euro Garages. Door het samensmelten van beide ondernemingen ontstaat één van de grootste onafhankelijke petrolretailers van Europa. De European Forecourt Retail Group is het moederbedrijf van veel Texaco- en Firezone-stations in ons land, terwijl Euro Garages in Groot-Brittannië een netwerk heeft van meer dan driehonderd tankstations en convenience-shops. De fusie moet nog goedkeuring krijgen van de bevoegde autoriteiten en wordt naar verwachting in november dit jaar afgerond.

Beide fuserende bedrijven worden ondergebracht in een aparte holding, Intervias genaamd, met het hoofdkantoor in Londen. EFR en Euro Garages blijven opereren onder de eigen naam, onder leiding van de huidige CEO’s en managementteams. Het totale aantal locaties van het fusiebedrijf komt uit op 1.450, waar zo’n 8.500 medewerkers actief zullen zijn.

Ambitie

Het fusiebedrijf heeft de ambitie om een toonaangevende onafhankelijke retailer te zijn in Europa en heeft meer dan zes miljoen klanten per week. Het beschikt over tankstations met bekende merken, zoals BP, Esso, Shell en Texaco. Tevens heeft het activiteiten onder de vlag van foodbedrijven, zoals Starbucks, Subway, Carrefour en Louis Delhaize. De gezamenlijke pro forma bruto jaaromzet van beide bedrijven is circa zes miljard euro.

De nieuwe holding zal worden geleid door Tony DeNunzio. De topman heeft uitgebreide internationale ervaring in de retailsector, onder andere bij supermarktketen Asda en bij Maxeda, dat in Nederland actief is als moederbedrijf van de Praxis- en Formido-winkels. DeNunzio richt de pijlen van het fusiebedrijf vooral op groei van de organisatie, zowel organisch als door verdere internationale acquisities.

Euro Garages

Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Euro Garages is opgericht in 2001 door de broers Zuber en Mohsin Issa en startte met de overname van een tankstation in de regio Manchester. Het breidde snel uit en beheert momenteel ongeveer 350 locaties onder de merken BP, Esso en Shell. Daarnaast werkt het samen met bekende bedrijven uit de foodbranche, waaronder Starbucks, Subway, Burger King en Spar.

Het in Breda gevestigde EFR is de voortzetting van Delek Europe, dat tot medio 2014 verantwoordelijk was voor het merendeel van de Texaco- en Firezone-locaties. Het heeft naast een netwerk van meer dan vierhonderd vestigingen in Nederland, ook enkele honderden stations in België en Luxemburg. Daarnaast heeft het zo’n vierhonderd verkooppunten in Frankrijk, waar het BP-merk de boventoon voert.

Dalende marges

De fusie is mede ingegeven door de almaar dalende marges op brandstof, waardoor het shoprendement steeds belangrijker is geworden. Twee jaar geleden werd dan ook het nieuwe concept Go Fresh gelanceerd, wat inmiddels op diverse andere Nederlandse stations is toegepast. Dat kon niet voorkomen dat EFR vorig jaar verlies maakte. Het dook (betaalde link) 28 miljoen euro in de min, op een omzet van 3,95 miljard euro.

Het samengaan met Euro Garages moet de shopactiviteiten versterken. Het Britse bedrijf is namelijk, mede door samenwerkingen met bekende foodretailers, succesvol in het uitbaten van winkels bij tankstations. Of die foodretailers binnenkort ook bij locaties van EFR te zien zijn, is even afwachten. Momenteel bekijkt het management welke merken in Nederland passen. Dat Starbucks binnenkort bij een Texaco te vinden is, lijkt echter onwaarschijnlijk. De van oorsprong Amerikaanse koffieketen werkt in ons land samen met Shell.

Voor Subway is dat anders. De broodjesketen is al actief in de Nederlandse petrolmarkt; het startte samenwerkingen op met stations van onder meer Haan, Gulf en Tango. Ook Spar gaf drie jaar geleden aan te kijken naar mogelijkheden om in het tankstationkanaal te stappen. Tot dusver is het echter bij oriënteren gebleven. Burger King is al actief op enkele plekken langs de Nederlandse snelweg, maar niet op het terrein van een tankstation.

TDR Capital

Het Britse investeringsfonds TDR Capital heeft belangen in beide fuserende bedrijven. TDR nam twee jaar geleden Texaco over van Delek en verkreeg vorig jaar een minderheidsbelang in Euro Garages. Laatstgenoemde is tot dusver uitsluitend actief in Groot-Brittannië, terwijl EFR aanwezig is in de Benelux en in Frankrijk.

De op te richten holding komt voor vijftig procent in handen van de twee broers die Euro Garages hebben opgericht. De andere helft komt in handen van TDR Capital.

Niet alleen voor EFR is het belang van de shop steeds groter geworden. Vrijwel alle bemande tankstations zitten in deze transitie. Wil je meer weten over hoe je het shoprendement kunt verhogen. Kom dan naar het congres op de Tankstation Vakbeurs. De eerste sprekers zijn inmiddels bekend.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.