Lukoil heroverweegt verkoop Europese downstream-tak

De Russische oliemaatschappij Lukoil betwijfelt of het zijn plannen doorzet om downstream-onderdelen in Europa te verkopen. Enkele maanden geleden meldde topman Vagit Alekperov het bedrijf af te willen slanken en de aandacht meer te richten op upstream-activiteiten in Rusland en in andere landen. Hij komt daar in een recent interview op terug. Het gaat hierbij vooral om raffinaderijen. Over tankstations spreekt hij niet.

In juni dit jaar zei de Lukoil-topman te overwegen om op de middellange termijn diverse downstream-onderdelen in Europa van de hand te doen. Ook het onderbrengen van de activiteiten in een apart bedrijfsonderdeel was destijds een optie.

Winstgevend

“Een jaar geleden maakten onze raffinaderijen in Europa nog flinke verliezen, maar op dit moment zijn ze zeer winstgevend”, is Alekperov’s verklaring voor de koerswijziging. Ook in Nederland is Lukoil actief in de raffinage-sector. Het bezit 45 procent van de aandelen van de Zeeland refinery. De overige aandelen zijn in handen van Total.

Eerder dit jaar meldde Lukoil tot tweemaal toe dat het van plan is om in de Benelux een overname te doen van ongeveer 250 tankstations. Tot dusver heeft deze overname niet plaatsgevonden. Wel is bekend dat het Russische bedrijf een groeistrategie heeft in ons land. Deze strategie kreeg de afgelopen jaren gestalte door onder andere de overname van de tankstationnetwerken van respectievelijk SmeetsGeelen, Rotonde en Auto Maas.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Lukoil heroverweegt verkoop Europese downstream-tak | TankPro.nl

Lukoil heroverweegt verkoop Europese downstream-tak

De Russische oliemaatschappij Lukoil betwijfelt of het zijn plannen doorzet om downstream-onderdelen in Europa te verkopen. Enkele maanden geleden meldde topman Vagit Alekperov het bedrijf af te willen slanken en de aandacht meer te richten op upstream-activiteiten in Rusland en in andere landen. Hij komt daar in een recent interview op terug. Het gaat hierbij vooral om raffinaderijen. Over tankstations spreekt hij niet.

In juni dit jaar zei de Lukoil-topman te overwegen om op de middellange termijn diverse downstream-onderdelen in Europa van de hand te doen. Ook het onderbrengen van de activiteiten in een apart bedrijfsonderdeel was destijds een optie.

Winstgevend

“Een jaar geleden maakten onze raffinaderijen in Europa nog flinke verliezen, maar op dit moment zijn ze zeer winstgevend”, is Alekperov’s verklaring voor de koerswijziging. Ook in Nederland is Lukoil actief in de raffinage-sector. Het bezit 45 procent van de aandelen van de Zeeland refinery. De overige aandelen zijn in handen van Total.

Eerder dit jaar meldde Lukoil tot tweemaal toe dat het van plan is om in de Benelux een overname te doen van ongeveer 250 tankstations. Tot dusver heeft deze overname niet plaatsgevonden. Wel is bekend dat het Russische bedrijf een groeistrategie heeft in ons land. Deze strategie kreeg de afgelopen jaren gestalte door onder andere de overname van de tankstationnetwerken van respectievelijk SmeetsGeelen, Rotonde en Auto Maas.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.