Consumentenbond: spaarpunten bij Shell en BP meeste waard

Volgens de Consumentenbond krijgen tankende klanten bij Shell en BP het meeste waar voor hun spaarpunten en bij Total het minste. Dat concludeert de bond uit onderzoek naar de spaarsystemen van diverse grote tankstationformules in Nederland. Tevens bevroeg de organisatie ruim zesduizend autorijders naar hun tankgedrag en de invloed van spaaracties hierop.

De Consumentenbond bekeek de programma’s van Shell, BP, Total, Esso, Texaco, Brand Oil, Haan en AVIA. Voor laatstgenoemde werd niet gekeken naar een actueel systeem, maar naar het nog te lanceren spaarprogramma Bijtanken. De consumentenorganisatie tankte bij elke formule voor duizend euro, wat afhankelijk van de literprijs neerkwam op 633 of 637 liter benzine, en bekeek vervolgens de waarde van de met dat bedrag gespaarde punten.

Korting

Automobilisten die Airmiles van Shell of Freebees van BP sparen, krijgen 633 punten als ze voor duizend euro tanken. Dit geeft klanten recht op 6,33 euro korting op uitjes of producten. Voor duizend euro sparen klanten bij Total weliswaar ook 633 punten, maar dat is niet genoeg om ze te kunnen verzilveren. Er zijn minimaal 720 punten nodig om voor het goedkoopste product in aanmerking te komen. Op basis hiervan trekt de bond de – enigszins discutabele – conclusie dat klanten bij Total het minste waar krijgen voor hun geld.

De waarde van spaarpunten varieert enigszins per tankstationformule, maar één cent per punt is het meest gebruikelijk. Als klanten de punten willen inwisselen voor kortingen op brandstof daalt de waarde in veel gevallen tot ongeveer een halve cent per punt bij Brand Oil, Esso, Shell en Texaco. Datzelfde geldt voor het laten uitbetalen van de punten in geld, wat kan bij BP en Total.

Meer waard

“Texaco heeft een aantal opties waarbij een gespaard punt meer waard is, bijvoorbeeld vier cent als je het inwisselt voor een autowasprogramma of een bakje koffie”, schrijft de bond in zijn eigen gids. “De zegels van Brand Oil zijn ook meer waard, bijvoorbeeld twee cent als de klant vijf volle spaarkaarten inwisselt
voor een VVV-cadeaubon van tien euro.” AVIA meldt dat het in zijn nieuwe spaarprogramma vijftig euro korting geeft als voor duizend euro wordt getankt.

Ook werden 6.400 panelleden ondervraagd naar hun tankgedrag. Daaruit blijkt dat meer dan vijftig procent van de ondervraagden de auto altijd bij hetzelfde station vult, of in ieder geval bij vestigingen van hetzelfde merk. “Omrijden om punten te sparen gebeurt nauwelijks, maar bijna een kwart stelt weleens een tankbeurt uit om punten te bemachtigen”, aldus de Consumentenbond.

Spaarkaart

Een groot deel van de consumenten heeft veel liever direct korting aan de pomp dan geld besparen via een spaarpuntensysteem, maar zegt dat niet meedoen voelt alsof ze geld laten liggen. Bijna vijftig procent van de deelnemers heeft dan ook minimaal één spaarkaart. Uit de peiling bleek dat de Airmiles-kaart veruit het populairste is onder automobilisten.

Klanten die een premium brandstof tanken, sparen bij veel van de onderzochte formules dubbel zo snel. Wie besluit om vaak bij dezelfde keten zijn tank te vullen, wordt daarvoor beloond bij BP, Esso, Shell, Total en AVIA. Uit de peiling blijkt dat één op de vijf ondervraagden hier gevoelig voor is en sneller geneigd is om nogmaals naar hetzelfde tankstation te gaan, als daarmee extra punten worden verdiend.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Consumentenbond: spaarpunten bij Shell en BP meeste waard | TankPro.nl

Consumentenbond: spaarpunten bij Shell en BP meeste waard

Volgens de Consumentenbond krijgen tankende klanten bij Shell en BP het meeste waar voor hun spaarpunten en bij Total het minste. Dat concludeert de bond uit onderzoek naar de spaarsystemen van diverse grote tankstationformules in Nederland. Tevens bevroeg de organisatie ruim zesduizend autorijders naar hun tankgedrag en de invloed van spaaracties hierop.

De Consumentenbond bekeek de programma’s van Shell, BP, Total, Esso, Texaco, Brand Oil, Haan en AVIA. Voor laatstgenoemde werd niet gekeken naar een actueel systeem, maar naar het nog te lanceren spaarprogramma Bijtanken. De consumentenorganisatie tankte bij elke formule voor duizend euro, wat afhankelijk van de literprijs neerkwam op 633 of 637 liter benzine, en bekeek vervolgens de waarde van de met dat bedrag gespaarde punten.

Korting

Automobilisten die Airmiles van Shell of Freebees van BP sparen, krijgen 633 punten als ze voor duizend euro tanken. Dit geeft klanten recht op 6,33 euro korting op uitjes of producten. Voor duizend euro sparen klanten bij Total weliswaar ook 633 punten, maar dat is niet genoeg om ze te kunnen verzilveren. Er zijn minimaal 720 punten nodig om voor het goedkoopste product in aanmerking te komen. Op basis hiervan trekt de bond de – enigszins discutabele – conclusie dat klanten bij Total het minste waar krijgen voor hun geld.

De waarde van spaarpunten varieert enigszins per tankstationformule, maar één cent per punt is het meest gebruikelijk. Als klanten de punten willen inwisselen voor kortingen op brandstof daalt de waarde in veel gevallen tot ongeveer een halve cent per punt bij Brand Oil, Esso, Shell en Texaco. Datzelfde geldt voor het laten uitbetalen van de punten in geld, wat kan bij BP en Total.

Meer waard

“Texaco heeft een aantal opties waarbij een gespaard punt meer waard is, bijvoorbeeld vier cent als je het inwisselt voor een autowasprogramma of een bakje koffie”, schrijft de bond in zijn eigen gids. “De zegels van Brand Oil zijn ook meer waard, bijvoorbeeld twee cent als de klant vijf volle spaarkaarten inwisselt
voor een VVV-cadeaubon van tien euro.” AVIA meldt dat het in zijn nieuwe spaarprogramma vijftig euro korting geeft als voor duizend euro wordt getankt.

Ook werden 6.400 panelleden ondervraagd naar hun tankgedrag. Daaruit blijkt dat meer dan vijftig procent van de ondervraagden de auto altijd bij hetzelfde station vult, of in ieder geval bij vestigingen van hetzelfde merk. “Omrijden om punten te sparen gebeurt nauwelijks, maar bijna een kwart stelt weleens een tankbeurt uit om punten te bemachtigen”, aldus de Consumentenbond.

Spaarkaart

Een groot deel van de consumenten heeft veel liever direct korting aan de pomp dan geld besparen via een spaarpuntensysteem, maar zegt dat niet meedoen voelt alsof ze geld laten liggen. Bijna vijftig procent van de deelnemers heeft dan ook minimaal één spaarkaart. Uit de peiling bleek dat de Airmiles-kaart veruit het populairste is onder automobilisten.

Klanten die een premium brandstof tanken, sparen bij veel van de onderzochte formules dubbel zo snel. Wie besluit om vaak bij dezelfde keten zijn tank te vullen, wordt daarvoor beloond bij BP, Esso, Shell, Total en AVIA. Uit de peiling blijkt dat één op de vijf ondervraagden hier gevoelig voor is en sneller geneigd is om nogmaals naar hetzelfde tankstation te gaan, als daarmee extra punten worden verdiend.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.