200 miljoen voor verbetering van raffinaderij Europoort

De Zwitserse oliehandelaar Gunvor gaat tweehonderd miljoen dollar investeren in zijn Rotterdamse raffinaderij. Het bedrijf heeft hiervoor geld opgehaald bij diverse banken, dat wordt gebruikt voor de ontwikkeling en verbetering van de infrastructuur van de installaties. De financieringsbehoefte van tweehonderd miljoen dollar (ongeveer 177 miljoen euro, tegen huidige wisselkoersen) werd met bijna veertig procent overtekend.

Gunvor rondde eerder dit jaar de aankoop van het Rotterdamse bedrijfsonderdeel af, dat werd overgenomen van Kuwait Petroleum. De Koeweiti’s wilden al enige tijd van de raffinaderij af en diverse bedrijven waren geïnteresseerd. Uiteindelijk trokken de Zwitsers aan het langste eind.

Integratie

Als de raffinaderij straks is verbeterd, moet het de bestaande raffinage-activiteiten van de Gunvor Group aanvullen. Het gaat hierbij vooral om de integratie in het bestaande Europese netwerk, met raffinaderijen in Antwerpen en het Duitse Ingolstadt.

“We zijn blij dat deze financiering is bewerkstelligd, omdat dit ervoor zorgt dat we de verbeteringsplannen kunnen uitvoeren die we voor de komende jaren ontwikkeld hebben”, meldt het bedrijf. De financiering is tot stand gekomen door Rabobank, ING, ABN Amro, het Oostenrijkse Raiffeisen en de Franse bank Société Générale.

Gunvor

Gunvor Petroleum Rotterdam is gevestigd in de Rotterdamse haven en is honderd procent eigendom van de Gunvor-groep. De moderne raffinaderij en het internationale distributiecentrum hebben directe toegang tot de open zee en het Europese achterland. Het produceert en distribueert tussen- en eindproducten, waaronder lpg, benzine, diesel en bunkerolie.

In het verleden kwam het bedrijf in opspraak doordat het banden zou hebben met de Russische president Vladimir Poetin. Tot maart 2014 was het bedrijf namelijk voor 44 procent in handen van de Russische olieman Gen­nadi Timtsjenko, een zakenman die loyaal zou zijn aan Poetin.

Toen de Verenigde Staten op dat moment sancties tegen hem uitvaardigde, verkocht hij zijn aandelen aan een andere Gunvor-aandeelhouder, namelijk Torbjörn Törnqvist. Recentelijk werden alle banden met Timtsjenko definitief verbroken, meldt (betaalde link) het Financieele Dagblad.

Lees ook: Gunvor kan Rotterdamse Q8-raffinaderij definitief overnemen

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

200 miljoen voor verbetering van raffinaderij Europoort | TankPro.nl

200 miljoen voor verbetering van raffinaderij Europoort

De Zwitserse oliehandelaar Gunvor gaat tweehonderd miljoen dollar investeren in zijn Rotterdamse raffinaderij. Het bedrijf heeft hiervoor geld opgehaald bij diverse banken, dat wordt gebruikt voor de ontwikkeling en verbetering van de infrastructuur van de installaties. De financieringsbehoefte van tweehonderd miljoen dollar (ongeveer 177 miljoen euro, tegen huidige wisselkoersen) werd met bijna veertig procent overtekend.

Gunvor rondde eerder dit jaar de aankoop van het Rotterdamse bedrijfsonderdeel af, dat werd overgenomen van Kuwait Petroleum. De Koeweiti’s wilden al enige tijd van de raffinaderij af en diverse bedrijven waren geïnteresseerd. Uiteindelijk trokken de Zwitsers aan het langste eind.

Integratie

Als de raffinaderij straks is verbeterd, moet het de bestaande raffinage-activiteiten van de Gunvor Group aanvullen. Het gaat hierbij vooral om de integratie in het bestaande Europese netwerk, met raffinaderijen in Antwerpen en het Duitse Ingolstadt.

“We zijn blij dat deze financiering is bewerkstelligd, omdat dit ervoor zorgt dat we de verbeteringsplannen kunnen uitvoeren die we voor de komende jaren ontwikkeld hebben”, meldt het bedrijf. De financiering is tot stand gekomen door Rabobank, ING, ABN Amro, het Oostenrijkse Raiffeisen en de Franse bank Société Générale.

Gunvor

Gunvor Petroleum Rotterdam is gevestigd in de Rotterdamse haven en is honderd procent eigendom van de Gunvor-groep. De moderne raffinaderij en het internationale distributiecentrum hebben directe toegang tot de open zee en het Europese achterland. Het produceert en distribueert tussen- en eindproducten, waaronder lpg, benzine, diesel en bunkerolie.

In het verleden kwam het bedrijf in opspraak doordat het banden zou hebben met de Russische president Vladimir Poetin. Tot maart 2014 was het bedrijf namelijk voor 44 procent in handen van de Russische olieman Gen­nadi Timtsjenko, een zakenman die loyaal zou zijn aan Poetin.

Toen de Verenigde Staten op dat moment sancties tegen hem uitvaardigde, verkocht hij zijn aandelen aan een andere Gunvor-aandeelhouder, namelijk Torbjörn Törnqvist. Recentelijk werden alle banden met Timtsjenko definitief verbroken, meldt (betaalde link) het Financieele Dagblad.

Lees ook: Gunvor kan Rotterdamse Q8-raffinaderij definitief overnemen

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.