Argos verkoopt meerderheidsbelang in gashandelaar Nefco

Gashandelaar Nefco is overgegaan in andere handen. Het Rotterdamse Argos heeft zijn meerderheidsbelang verkocht aan de Nederlandse investeringsmaatschappij Mentha Capital. Eind mei is de transactie afgerond. Nefco-oprichter Linze de Vries behoudt een minderheidsbelang en blijft samen met het management team actief voor het bedrijf. Hoeveel geld is betaald, hebben de betrokken partijen niet bekendgemaakt. De nieuwe eigenaar geeft aan dat de deal voor de klanten geen gevolgen heeft.

Vanuit een netwerk van raffinaderijen en terminals levert Nefco lpg (propaan en butaan) aan gashandelaren en grootverbruikers in Nederland, België en Duitsland. Via verschillende verkooporganisaties worden uiteenlopende marktsegmenten bediend.

BK Gas, naar eigen zeggen marktleider in Nederland en België, bevoorraadt tankstations met autogas. OK Gas levert propaan aan eindgebruikers in de agrarische en recreatiesector, terwijl Nefco storage & trading handelt in lpg en het distribueert in de Benelux en Duitsland.

Kernactiviteiten

“Deze onderdelen zijn de kernactiviteiten van Nefco”, zegt Jeroen Quaegebeur, partner bij de nieuwe eigenaar Mentha Capital. “Voor de klanten verandert er dan ook niets.” Met de overname kan verdere groei worden ondersteund en gerealiseerd. “Wij hebben veel vertrouwen dat Nefco de komende jaren doorgaat met het uitbouwen van haar activiteiten in Nederland en in andere landen, zoals België en Duitsland.”

Mentha Capital is een investeringsmaatschappij uit Amsterdam. Sinds de oprichting zijn negentien transacties gerealiseerd, waaronder de aankoop van Pharmavize, Destiny, Etiket Nederland, Customs Support, Venko Groep, KP&T en Fri-Jado. Het bedrijf investeert in winstgevende ondernemingen met significante groeipotentie, in veel gevallen samen met de verkopende aandeelhouders en/of het management. Nefco is dus onlangs aan dit rijtje toegevoegd.

Argos

Drie jaar geleden nam Argos een meerderheidsbelang in de gashandelaar uit Waardenburg. Het bedrijf uit Rotterdam was al actief op de markt voor lpg, met BK Gas. Dat werd destijds toegevoegd aan de activiteiten van Nefco. Na drie jaar besloot Argos dus om het belang weer van de hand te doen, inclusief het BK Gas-onderdeel.

De Rotterdamse oliehandelaar is vorig jaar gefuseerd met Varo Energy. De lpg-activiteiten bleven toen buiten de deal. Het belang dat nu is overgegaan naar Mentha is dus nooit onderdeel geworden van Varo Energy. Dat is ook de reden dat het is verkocht. “Het was immers het enige resterende onderdeel van de oude aandeelhouders en dus een ‘standalone’ deelneming, die geen enkele verbondenheid vertoonde met de andere activiteiten die Argos inbracht bij Varo Energy. Vandaar dat men besloten heeft deze te verkopen”, aldus een woordvoerder van Argos/Varo.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Argos verkoopt meerderheidsbelang in gashandelaar Nefco | TankPro.nl