rechter

Negen jaar cel geëist tegen overvallers van twee tankstations

LELYSTAD – De rechtbank in Lelystad. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

Het openbaar ministerie in Amsterdam heeft celstraffen tot negen jaar geëist tegen zes verdachten die onder andere twee tankstations overvielen. In juni en juli 2015 zouden zij in wisselende samenstelling een tankstation in Amstelveen en tweemaal hetzelfde tankstation in Bennebroek hebben overvallen.

De daders overvielen daarnaast een woning en een supermarkt en poogden een overval te plegen op een snackbar en videotheek. De vijf mannen en één vrouw die in leeftijd variëren van 20 tot 23 jaar, zijn afkomstig uit Amsterdam, Amstelveen en Hoofddorp.

Reeks overvallen

Volgens het OM is er sprake van een reeks overvallen, gepleegd in een korte periode, die wordt gekenmerkt door toenemende ernst en brutaliteit. “Bij het plegen van deze overvallen hebben de verdachten nauw samengewerkt en zijn zij geraffineerd en met een zekere mate van professionaliteit te werk gegaan. Zij hebben gebruik gemaakt van een wapen en gezichtsbedekking.”

Steeds nadat zij met succes een overval hadden gepleegd, hebben de verdachten op korte termijn besloten om een volgende overval te plegen. Soms zelfs nog op dezelfde dag. Bij de meeste overvallen werd gebruik gemaakt van een zilverkleurig pistool, werd het geld in een plastic tas gestopt, droegen de daders een zwarte pet en grijs/zwarte werkhandschoenen en verplaatsten ze zich in een zwarte BMW. De overvallen waren steeds nauwkeurig voorbereid.

Camerabeelden

De politie is de verdachten op het spoor gekomen dankzij het signalement van een van hen. Vervolgens leidden onderzoek van de telefoons en onderzoek van verschillende camerabeelden naar de overige verdachten. Afgelopen juli werden eerst drie van de zes verdachten door de politie aangehouden. Vervolgens werd duidelijk dat hij van plan was opnieuw een overval te plegen.

De politie kon de volgende dag nog twee verdachten op heterdaad aanhouden. Drie van hen zitten sindsdien in voorlopige hechtenis. De zesde verdachte werd in januari 2016 aangehouden, sindsdien zit ook hij in voorlopige hechtenis.

Onder andere de medewerkers in de tankstations zouden zijn bedreigd met een vuurwapen. “Bij de slachtoffers bestond steeds een enorme angst dat dit vuurwapen ook gebruikt zou worden. De slachtoffers konden niet zien dat het geen echt vuurwapen was”, stelt het OM.

Signaal aan samenleving

Voordat de officieren hun strafeis formuleerden, legden ze uit dat het OM ook een signaal aan de samenleving wil afgeven. “Gevoelens van onveiligheid, angst en verdriet overheersen bij diegenen die overvallen zijn. Het OM kent een strafvorderingsrichtlijn voor overvallen, maar ‘voor zulke ernstige feiten gepleegd in zo’n kort tijdbestek’ bestaan geen aparte richtlijnen. “Dit is zo buitensporig veel en heftig dat enkel maatwerk kan worden toegepast.”

De 23-jarige verdachte uit Amsterdam, die volgens het OM een leidende en sturende rol vervulde, hoorde vandaag een onvoorwaardelijke celstraf van negen jaar tegen zich eisen. De officieren eisten tegen twee 20-jarige mannen uit respectievelijk Hoofddorp en Amstelveen een onvoorwaardelijke celstraf van acht jaar. Tegen een 20-jarige man uit Hoofddorp werd zes jaar onvoorwaardelijk geëist. Tegen de 20-jarige vrouw uit Amstelveen eiste de officieren vier jaar cel waarvan één jaar voorwaardelijk en een 20-jarige man uit Amstelveen hoorde een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van acht maanden tegen zich eisen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.