Nieuwe ontslagronde Shell raakt tankstationpersoneel niet

Bij Shell gaat opnieuw een groot aantal banen wereldwijd verdwijnen. Het is de derde keer in korte tijd dat het olie- en gasconcern een ontslagronde aankondigt. Dit keer gaat het om 2.200 banen. Daarmee komt het totale aantal banen dat geschrapt wordt op 12.500 voor de periode 2015 en 2016. Voor het personeel van tankstations zijn er geen gevolgen te verwachten, zo laat Shell desgevraagd weten.

Vorig jaar schrapte Shell eerst 7.500 banen buiten Nederland, in landen als Schotland en Maleisië. Die waren vooral nodig vanwege de dalende olieprijzen, waar het concern mee te kampen heeft. De ontslagronde is inmiddels al uitgevoerd. Later dat jaar maakte Shell bekend dat er nog eens 2.800 banen moesten verdwijnen als gevolg van de overname van de Britse branchegenoot BG. Door de integratie van beide bedrijven zijn sommige functies niet meer nodig.

Downstream-activiteiten niet geraakt

De reorganisatie die Shell deze week bekendmaakte kost 2.200 banen wereldwijd. Zowel de aanhoudende malaise in de olie-industrie als de integratie van BG maakt dat noodzakelijk. Om concurrerend te kunnen blijven probeert Shell de kosten verder te verlagen. Daardoor gaan er opnieuw banen verloren. De ontslagen vallen vooral bij de upstream-activiteiten (zoals het oppompen van olie) en niet bij de downstream-activiteiten (waar de raffinaderijen en tankstations onder vallen), aldus een woordvoerster. “Met downstream gaat het heel goed.” Medewerkers van Shell-tankstations blijven dus volgens haar buiten schot.

In Nederland gaat de nieuwe ontslagronde zeker gevolgen hebben, al is het niet bij de tankstations.Er zullen vooral staffuncties in Assen bij NAM, in Rijswijk en Amsterdam bij onderzoekscentra of bij het hoofdkantoor.

Bij de activiteiten waar banen verdwijnen, probeert Shell dat indien mogelijk te doen via vertrekregelingen. In niet alle landen bestaat die optie. In Nederland is in april een vrijwillige vertrekregeling in het leven geroepen. Medewerkers kunnen nog tot eind volgende maand aangeven of ze daar gebruik van willen maken. Pas dan is er zicht op het aantal eventueel gedwongen ontslagen in Nederland.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuwe ontslagronde Shell raakt tankstationpersoneel niet | TankPro.nl

Nieuwe ontslagronde Shell raakt tankstationpersoneel niet

Bij Shell gaat opnieuw een groot aantal banen wereldwijd verdwijnen. Het is de derde keer in korte tijd dat het olie- en gasconcern een ontslagronde aankondigt. Dit keer gaat het om 2.200 banen. Daarmee komt het totale aantal banen dat geschrapt wordt op 12.500 voor de periode 2015 en 2016. Voor het personeel van tankstations zijn er geen gevolgen te verwachten, zo laat Shell desgevraagd weten.

Vorig jaar schrapte Shell eerst 7.500 banen buiten Nederland, in landen als Schotland en Maleisië. Die waren vooral nodig vanwege de dalende olieprijzen, waar het concern mee te kampen heeft. De ontslagronde is inmiddels al uitgevoerd. Later dat jaar maakte Shell bekend dat er nog eens 2.800 banen moesten verdwijnen als gevolg van de overname van de Britse branchegenoot BG. Door de integratie van beide bedrijven zijn sommige functies niet meer nodig.

Downstream-activiteiten niet geraakt

De reorganisatie die Shell deze week bekendmaakte kost 2.200 banen wereldwijd. Zowel de aanhoudende malaise in de olie-industrie als de integratie van BG maakt dat noodzakelijk. Om concurrerend te kunnen blijven probeert Shell de kosten verder te verlagen. Daardoor gaan er opnieuw banen verloren. De ontslagen vallen vooral bij de upstream-activiteiten (zoals het oppompen van olie) en niet bij de downstream-activiteiten (waar de raffinaderijen en tankstations onder vallen), aldus een woordvoerster. “Met downstream gaat het heel goed.” Medewerkers van Shell-tankstations blijven dus volgens haar buiten schot.

In Nederland gaat de nieuwe ontslagronde zeker gevolgen hebben, al is het niet bij de tankstations.Er zullen vooral staffuncties in Assen bij NAM, in Rijswijk en Amsterdam bij onderzoekscentra of bij het hoofdkantoor.

Bij de activiteiten waar banen verdwijnen, probeert Shell dat indien mogelijk te doen via vertrekregelingen. In niet alle landen bestaat die optie. In Nederland is in april een vrijwillige vertrekregeling in het leven geroepen. Medewerkers kunnen nog tot eind volgende maand aangeven of ze daar gebruik van willen maken. Pas dan is er zicht op het aantal eventueel gedwongen ontslagen in Nederland.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.