Plan voor beperken doorberekenen creditcardkosten krijgt weinig steun

Tankstations mogen voorlopig extra kosten blijven rekenen voor creditcardbetalingen. Kamerlid Roland van Vliet (ex-PVV) wil een beperking op het doorberekenen van creditcardkosten door winkeliers aan hun klanten, maar kreeg weinig andere fracties aan zijn zijde. Dat bleek donderdag tijdens de inhoudelijke behandeling van het plan.

Op dit moment hebben ondernemers nog relatief veel mogelijkheden om kosten door te berekenen aan de klant, als deze kiest voor de creditcard als betaalmiddel. Als het aan Van Vliet ligt, worden die mogelijkheden dus beperkt. Dat zien diverse andere Tweede Kamerfracties niet zitten. Onder andere kabinetspartijen VVD en PvdA willen er niet aan, en ook bijvoorbeeld CDA en SP willen (betaalde link) een dergelijke maatregel niet. Alleen de PVV en D66 steunden het voorstel van Van Vliet.

Pinpas

Bij veel tankstations kan ook met creditcards worden betaald. De stations zijn daar meer kosten aan kwijt dan aan betalingen met de pinpas. Zij zien daarom graag dat klanten afrekenen met de pinpas en sturen daarop aan door meer kosten te berekenen aan de klant voor een creditcardbetalingen. Met de maatregel die Van Vliet voorstelde, zou die mogelijkheid worden beperkt.

Martijn van der Kolk van branchevereniging Beta is dan ook opgetogen met de kritische houding van veel fracties ten aanzien van het wetsvoorstel. “Bij gebruik van creditcards wordt bij tankstations het ‘surchargen’ regelmatig gebruikt. De reden waarom is logisch. De transactiekosten zijn immers veel hoger dan een normale pintransactie.”

“De meerwaarde van het gebruik van een creditcard, zoals onder meer krediet en een uitgestelde betaling, moet door de kaart-uitgevende instantie met de consument worden afgerekend en niet met ons als petrolbranche. Dat is een heel belangrijk principe. Tot nu toe gebeurt dat niet en daar zit ook direct het probleem. De kosten komen voor een groot deel bij de ondernemers.”

Efficiënt betalingsverkeer

Van der Kolk vervolgt: “We zijn in Nederland al jaren bezig om het betalingsverkeer efficiënter en goedkoper in te regelen. Dat doen we onder meer door stimulering van de pintransacties. En dat gaat erg goed. Indien je straks als tankstation-ondernemer niet meer kunt sturen op efficiënte betaalmiddelen zoals pin, is de kans groot dat het allemaal weer veel duurder wordt.”

“Indien de klant straks via zijn mobiele telefoon creditcard-achtige betaalmiddelen volop gaat gebruiken bij onze tankstations en de ondernemer mag die extra kosten niet in rekening brengen, stijgen de kosten de pan uit. Zo hol je eigenlijk het voordelige pinnen in Nederland uit en zadel je de ondernemers op met torenhoge kosten.”

De maatregel is nog niet in zijn geheel van tafel. Initiatiefnemer Van Vliet overweegt het voorstel aan te passen om zo alsnog een meerderheid achter zijn plannen te krijgen. Op een later moment wordt hier opnieuw over gesproken in de Tweede Kamer.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Plan voor beperken doorberekenen creditcardkosten krijgt weinig steun | TankPro.nl

Plan voor beperken doorberekenen creditcardkosten krijgt weinig steun

Tankstations mogen voorlopig extra kosten blijven rekenen voor creditcardbetalingen. Kamerlid Roland van Vliet (ex-PVV) wil een beperking op het doorberekenen van creditcardkosten door winkeliers aan hun klanten, maar kreeg weinig andere fracties aan zijn zijde. Dat bleek donderdag tijdens de inhoudelijke behandeling van het plan.

Op dit moment hebben ondernemers nog relatief veel mogelijkheden om kosten door te berekenen aan de klant, als deze kiest voor de creditcard als betaalmiddel. Als het aan Van Vliet ligt, worden die mogelijkheden dus beperkt. Dat zien diverse andere Tweede Kamerfracties niet zitten. Onder andere kabinetspartijen VVD en PvdA willen er niet aan, en ook bijvoorbeeld CDA en SP willen (betaalde link) een dergelijke maatregel niet. Alleen de PVV en D66 steunden het voorstel van Van Vliet.

Pinpas

Bij veel tankstations kan ook met creditcards worden betaald. De stations zijn daar meer kosten aan kwijt dan aan betalingen met de pinpas. Zij zien daarom graag dat klanten afrekenen met de pinpas en sturen daarop aan door meer kosten te berekenen aan de klant voor een creditcardbetalingen. Met de maatregel die Van Vliet voorstelde, zou die mogelijkheid worden beperkt.

Martijn van der Kolk van branchevereniging Beta is dan ook opgetogen met de kritische houding van veel fracties ten aanzien van het wetsvoorstel. “Bij gebruik van creditcards wordt bij tankstations het ‘surchargen’ regelmatig gebruikt. De reden waarom is logisch. De transactiekosten zijn immers veel hoger dan een normale pintransactie.”

“De meerwaarde van het gebruik van een creditcard, zoals onder meer krediet en een uitgestelde betaling, moet door de kaart-uitgevende instantie met de consument worden afgerekend en niet met ons als petrolbranche. Dat is een heel belangrijk principe. Tot nu toe gebeurt dat niet en daar zit ook direct het probleem. De kosten komen voor een groot deel bij de ondernemers.”

Efficiënt betalingsverkeer

Van der Kolk vervolgt: “We zijn in Nederland al jaren bezig om het betalingsverkeer efficiënter en goedkoper in te regelen. Dat doen we onder meer door stimulering van de pintransacties. En dat gaat erg goed. Indien je straks als tankstation-ondernemer niet meer kunt sturen op efficiënte betaalmiddelen zoals pin, is de kans groot dat het allemaal weer veel duurder wordt.”

“Indien de klant straks via zijn mobiele telefoon creditcard-achtige betaalmiddelen volop gaat gebruiken bij onze tankstations en de ondernemer mag die extra kosten niet in rekening brengen, stijgen de kosten de pan uit. Zo hol je eigenlijk het voordelige pinnen in Nederland uit en zadel je de ondernemers op met torenhoge kosten.”

De maatregel is nog niet in zijn geheel van tafel. Initiatiefnemer Van Vliet overweegt het voorstel aan te passen om zo alsnog een meerderheid achter zijn plannen te krijgen. Op een later moment wordt hier opnieuw over gesproken in de Tweede Kamer.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.