Tokheim waarschuwt voor oplichters bij tankstations

De laatste tijd zijn er meldingen geweest van oplichterspraktijken bij tankstations. Criminelen die zich voordoen als medewerkers van het fictieve bedrijf Pincoin bellen naar stations met de smoes dat ze onderhoud moeten plegen aan betaalapparatuur. Ze hebben echter hele andere bedoelingen en proberen op deze manier gegevens te achterhalen. Dat schrijft leverancier van pomp- en betaalsystemen Tokheim.

De helpdesk van het bedrijf ontving recentelijk een bericht van een tankstationmedewerker, die een verdacht telefoontje had ontvangen. Criminelen hadden telefonisch contact opgenomen en zich voorgedaan als een onderhoudsbedrijf van pinapparatuur, genaamd ‘Pincoin’. Met de smoes dat ze een afspraak wilden maken voor onderhoud van het pinpad probeerden ze hun slag te slaan.

De tankstationmedewerker vertrouwde het niet, heeft het telefoongesprek direct beëindigd en contact opgenomen met de helpdesk van Tokheim. Daarmee heeft het personeelslid juist gehandeld. Het bedrijf raadt andere ondernemers en medewerkers aan om direct de verbinding te verbreken als ze een dergelijke telefoontje ontvangen en adviseert meteen contact op te nemen met de helpdesk. Ondernemers en bedrijfsleiders wordt ook aangeraden personeel hierover in te lichten.

Phishing

Het op slinkse wijze proberen te achterhalen van gegevens, noemt men ‘phishing’. Vaak gebeurt dit via e-mail, maar ook via sms, nepwebsites en telefoon proberen criminelen hun slag te slaan. Zij proberen particulieren en bedrijven te misleiden door gebruik te maken van uitingen, die lijken te komen van bekende en betrouwbare bedrijven. Met een goed verhaal leiden de oplichters hun slachtoffers om de tuin, met alle gevolgen van dien.

Enkele tips om phishing te herkennen:

  • Het telefoongesprek is gehaast
  • In veel gevallen van phishing wordt gebeld door een geblokkeerd/anoniem nummer
  • Men heeft een vlotte babbel en gebruikt de smoes dat ze het een en ander willen controleren
  • Men vraagt naar persoonlijke gegevens of om het geven van (tegoed- of opwaardeer)codes

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Tokheim waarschuwt voor oplichters bij tankstations”

Mattie de Kok|03.03.16|12:34

BP kaatsheuvel heeft nog een mooie lokatie om te tillen is een Express

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tokheim waarschuwt voor oplichters bij tankstations | TankPro.nl

Tokheim waarschuwt voor oplichters bij tankstations

De laatste tijd zijn er meldingen geweest van oplichterspraktijken bij tankstations. Criminelen die zich voordoen als medewerkers van het fictieve bedrijf Pincoin bellen naar stations met de smoes dat ze onderhoud moeten plegen aan betaalapparatuur. Ze hebben echter hele andere bedoelingen en proberen op deze manier gegevens te achterhalen. Dat schrijft leverancier van pomp- en betaalsystemen Tokheim.

De helpdesk van het bedrijf ontving recentelijk een bericht van een tankstationmedewerker, die een verdacht telefoontje had ontvangen. Criminelen hadden telefonisch contact opgenomen en zich voorgedaan als een onderhoudsbedrijf van pinapparatuur, genaamd ‘Pincoin’. Met de smoes dat ze een afspraak wilden maken voor onderhoud van het pinpad probeerden ze hun slag te slaan.

De tankstationmedewerker vertrouwde het niet, heeft het telefoongesprek direct beëindigd en contact opgenomen met de helpdesk van Tokheim. Daarmee heeft het personeelslid juist gehandeld. Het bedrijf raadt andere ondernemers en medewerkers aan om direct de verbinding te verbreken als ze een dergelijke telefoontje ontvangen en adviseert meteen contact op te nemen met de helpdesk. Ondernemers en bedrijfsleiders wordt ook aangeraden personeel hierover in te lichten.

Phishing

Het op slinkse wijze proberen te achterhalen van gegevens, noemt men ‘phishing’. Vaak gebeurt dit via e-mail, maar ook via sms, nepwebsites en telefoon proberen criminelen hun slag te slaan. Zij proberen particulieren en bedrijven te misleiden door gebruik te maken van uitingen, die lijken te komen van bekende en betrouwbare bedrijven. Met een goed verhaal leiden de oplichters hun slachtoffers om de tuin, met alle gevolgen van dien.

Enkele tips om phishing te herkennen:

  • Het telefoongesprek is gehaast
  • In veel gevallen van phishing wordt gebeld door een geblokkeerd/anoniem nummer
  • Men heeft een vlotte babbel en gebruikt de smoes dat ze het een en ander willen controleren
  • Men vraagt naar persoonlijke gegevens of om het geven van (tegoed- of opwaardeer)codes

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Tokheim waarschuwt voor oplichters bij tankstations”

Mattie de Kok|03.03.16|12:34

BP kaatsheuvel heeft nog een mooie lokatie om te tillen is een Express

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.