Lukoil verkoopt 230 stations in Polen, Letland en Litouwen

Het Russische Lukoil verkoopt ongeveer 230 tankstations aan het Oostenrijkse bedrijf Amic Energy. Het gaat om vestigingen in Letland, Litouwen en Polen, waarvan het merendeel in het laatstgenoemde land ligt. Hoeveel geld met de transactie is gemoeid, maken de betrokken partijen niet bekend. Het ook in Nederland actieve Lukoil wil met deze deal zijn retailpoot van het bedrijf optimaliseren.

Belangrijk onderdeel daarvan is het afstoten van veel stations in Oost-Europa. Zo werden eerder al locaties verkocht in Slowakije, Tsjechië, Hongarije en Estland. Ook werden honderden vestigingen in Oekraïne van de hand gedaan. In het laatste geval was Amic Energy ook de kopende partij. Onder meer de anti-Russische sentimenten in de regio zijn debat aan het grootschalig afstoten van verkooppunten, verklaarde topman Vagit Alekperov recentelijk.

Lukoil-merk

De tankstations in Litouwen en Letland blijven in ieder geval nog vijf jaar het merk Lukoil op de luifel houden. Wat er met de overgenomen Poolse vestigingen gebeurt, wordt in de loop van dit jaar bepaald door de nieuwe eigenaren. Wel meldt het bedrijf dat omkleuring naar het eigen Amic Energy-merk bij elke acquisitie een serieuze optie is. De verwachting is dat beide partijen de deal kunnen afronden in het tweede kwartaal van dit jaar, mits goedkeuring wordt verkregen van de daartoe bevoegde autoriteiten.

Amic Energy is een onafhankelijke investeringsmaatschappij en adviesbureau met de hoofdvestiging in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Het bedrijf is vooral actief in de energiemarkten van Centraal- en Oost-Europa.

Lees ook: Lukoil start omkleuring overgenomen Auto Maas-stations

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.