BP rolt contactloos betalen uit op bemande tankstations

Klanten kunnen bij meer dan de helft van de bemande BP-stations in Nederland contactloos betalen. Momenteel zijn ruim 130 van de 250 bemande vestigingen voorzien van mogelijkheden om met de bankpas te betalen zonder een pincode in te hoeven toetsen. BP is de eerste tankstationketen in Nederland die deze vorm van betalen grootschalig toepast. De komende periode volgen nog meer vestigingen, al krijgen niet alle locaties de nieuwe betaalmethode.

Contactloos betalen is een nieuwe vorm van afrekenen, waarbij de pinpas langs een betaalterminal wordt gehaald, in plaats van erin geschoven. Bij bedragen tot 25 euro hoeft geen pincode te worden ingetoetst. Bij grotere bedragen is dat intoetsen wel noodzakelijk, om veiligheidsredenen.

Klanten

BP is hiermee gestart omdat klanten regelmatig aan de kassa vragen of ze deze vorm van betalen kunnen gebruiken. “We zien dat een deel van de consumenten hiervan gebruik wil maken, vanwege het gemak en de snelheid. In die behoefte willen we graag voorzien. Tenslotte draait alles om snelheid als het gaat om betalen op tankstations”, legt een woordvoerder van het bedrijf uit.

De nieuwe toepassing is zowel bij eigen stations als bij locaties van franchisers en dealers geïmplementeerd. Om het ook bij onbemande stations in te voeren, is niet aan de orde. De betalingssystematiek is daar anders, bijvoorbeeld omdat een deel van het proces plaatsvindt vóór het daadwerkelijke tanken, de pre-autorisatie.

Buitenland

BP heeft in het buitenland al ervaring opgedaan. In het verleden zijn bijvoorbeeld stations van dochterbedrijf Aral in Duitsland voorzien van de contactloze betaalmogelijkheid. Ook andere tankstationketens zetten stappen op dit gebied. Zo heeft Total het toegepast bij koffieautomaten en toiletten op hun Aurora-station aan de A4. Brandstof op deze manier afrekenen kan daar nog niet.

In de carwash zijn al veel meer plekken waar deze vorm van betalen mogelijk is. Reden hiervoor is dat bij wasgelegenheden meestal sprake is van transactiebedragen die lager zijn dan 25 euro. Wat ook meespeelt is dat bij wasboxen het ‘swipen’ van een bankpas langs een betaalterminal psychisch gezien een minder onprettig gevoel geeft dan telkens een munt in de automaat gooien.

Tom van Gurp

Lees ook: Contactloos betalen verovert plek in tank- en wasbranche

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

BP rolt contactloos betalen uit op bemande tankstations | TankPro.nl

BP rolt contactloos betalen uit op bemande tankstations

Klanten kunnen bij meer dan de helft van de bemande BP-stations in Nederland contactloos betalen. Momenteel zijn ruim 130 van de 250 bemande vestigingen voorzien van mogelijkheden om met de bankpas te betalen zonder een pincode in te hoeven toetsen. BP is de eerste tankstationketen in Nederland die deze vorm van betalen grootschalig toepast. De komende periode volgen nog meer vestigingen, al krijgen niet alle locaties de nieuwe betaalmethode.

Contactloos betalen is een nieuwe vorm van afrekenen, waarbij de pinpas langs een betaalterminal wordt gehaald, in plaats van erin geschoven. Bij bedragen tot 25 euro hoeft geen pincode te worden ingetoetst. Bij grotere bedragen is dat intoetsen wel noodzakelijk, om veiligheidsredenen.

Klanten

BP is hiermee gestart omdat klanten regelmatig aan de kassa vragen of ze deze vorm van betalen kunnen gebruiken. “We zien dat een deel van de consumenten hiervan gebruik wil maken, vanwege het gemak en de snelheid. In die behoefte willen we graag voorzien. Tenslotte draait alles om snelheid als het gaat om betalen op tankstations”, legt een woordvoerder van het bedrijf uit.

De nieuwe toepassing is zowel bij eigen stations als bij locaties van franchisers en dealers geïmplementeerd. Om het ook bij onbemande stations in te voeren, is niet aan de orde. De betalingssystematiek is daar anders, bijvoorbeeld omdat een deel van het proces plaatsvindt vóór het daadwerkelijke tanken, de pre-autorisatie.

Buitenland

BP heeft in het buitenland al ervaring opgedaan. In het verleden zijn bijvoorbeeld stations van dochterbedrijf Aral in Duitsland voorzien van de contactloze betaalmogelijkheid. Ook andere tankstationketens zetten stappen op dit gebied. Zo heeft Total het toegepast bij koffieautomaten en toiletten op hun Aurora-station aan de A4. Brandstof op deze manier afrekenen kan daar nog niet.

In de carwash zijn al veel meer plekken waar deze vorm van betalen mogelijk is. Reden hiervoor is dat bij wasgelegenheden meestal sprake is van transactiebedragen die lager zijn dan 25 euro. Wat ook meespeelt is dat bij wasboxen het ‘swipen’ van een bankpas langs een betaalterminal psychisch gezien een minder onprettig gevoel geeft dan telkens een munt in de automaat gooien.

Tom van Gurp

Lees ook: Contactloos betalen verovert plek in tank- en wasbranche

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.