Shell krijgt akkoord van aandeelhouders voor overname BG

Bron foto ANP. Voor eenmalig gebruik. AL GEBRUIKT. NIET NOG EENS GEBRUIKEN!!!

De aandeelhouders van Shell zijn akkoord met de overname van het Britse BG Group. Dat bleek woensdag tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering in het Circustheater in Scheveningen. Ruim 83 procent stemde voor en iets minder dan 17 procent stemde tegen. Daarmee is een belangrijke hobbel genomen. Donderdag stemmen de aandeelhouders van BG over de transactie.

Shell maakte vorig jaar april bekend dat het BG Group over wil nemen en bereid is daarvoor een ongekend hoog bedrag te betalen: ruim 64 miljard euro in geld en aandelen. Inmiddels is de waarde van dat bod gedaald naar iets minder dan vijftig miljard euro, door de gedaalde koers van Shell-aandelen.

Desalniettemin blijft het de grootste overname uit de Nederlandse bedrijfsgeschiedenis. De Brits-Nederlandse multinational wil BG graag inlijven vanwege diens positie in de markten van vloeibaar aardgas (lng) en van diepzee-olie. Van beide markten verwacht Shell veel in de toekomst.

Weerstand

Tegen de overname kwam van diverse kanten weerstand. Bijvoorbeeld van activistische aandeelhouders die zich afvroegen waarom Shell tientallen miljarden investeert in een bedrijf dat zich vooral bezighoudt met fossiele brandstoffen, terwijl de energietransitie zich juist beweegt richting niet-fossiele bronnen zoals waterstof, elektriciteit en zonne-energie?

Tevens volgden na bekendmaking van de deal diverse tegenslagen. Shell trotseerde stormen van kritiek om te kunnen boren in de wateren rond Alaska, maar na enige tijd bleek dat daar te weinig olie in de bodem zat om het rendabel uit de grond te halen. Met forse verliezen tot gevolg.

Lage olieprijs

Daarnaast kelderde de olieprijs naar een ongekend laag niveau, minder dan dertig dollar per vat. Dat zet de winstgevendheid van het energieconcern flink onder druk en zorgt bovendien voor twijfels bij aandeelhouders of de mega-investering in BG wel rendabel kan zijn. Zij wilden meer duidelijkheid van het management over wat de financiële gevolgen zijn bij een langdurig lage olieprijs.

“Geen deugdelijke visie op de houdbaarheid van het dividend, geen duidelijke scenario-analyses en geen woord over de impact van de Parijse akkoorden op het verdienmodel”, aldus het harde oordeel van de Vereniging van Effecten Bezitters (VEB) over de deal, voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering. Vooral de gebrekkige informatievoorziening van Shell is hen een doorn in het oog.

Rendabel

De raad van bestuur van Shell bleef woensdag tijdens de aandeelhoudersvergadering bij zijn standpunt dat de overname rendabel is. “Ook als de olieprijs op vijftig dollar blijft, zullen de kosten lager blijven. En zal de deal waarde toevoegen”, reageerde (betaalde link) financieel directeur Simon Henry.

Op de kritische kanttekeningen bij de investeringen in ‘ouderwetse’ brandstoffen, reageerde topman Ben van Beurden door te zeggen dat Shell weliswaar leidend wil zijn op het gebied van duurzame energie, maar dat fossiele brandstoffen nog decennia een belangrijke rol vervullen in de energiemix. Wel is het daarbij van belang om schonere fossiele varianten te gebruiken, zoals gas.

Aan het begin van de middag bleek dus dat een ruime meerderheid van de aandelenbezitters de uitleg van het Shell-bestuur goed genoeg vond en vertrouwen heeft in de deal. “Ik ben blij met het positieve stemresultaat van de aandeelhouders en het vertrouwen dat ze hebben in de logica van de combinatie tussen Shell en BG. Onze focus ligt nu op een succesvolle afronding van de transactie”, zegt Van Beurden op de website van Shell. Als donderdag ook een ‘ja’ komt van de BG-aandeelhouders verwachten beide partijen de transactie af te ronden op 15 februari.

Lees ook: Shell-topman: investering in olie en gas nog steeds nodig

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.