Fastned: laadstations bereiken medio 2017 break-even punt

Enkele laadstations van Fastned bereiken medio volgend jaar hun break-even punt. Tevens groeit de omzet maandelijks met ruim tien procent. Dat maakte de exploitant van laadstations onlangs bekend. Daarnaast heeft één van beide Fastned-oprichters, Bart Lubbers, besloten om extra geld te investeren in het bedrijf. Hij doet dat via zijn persoonlijke financieringsmaatschappij Wilhelmina-Dok en middels investeringsmaatschappij Breesaap, waar Lubbers directeur is.

Door de nieuwe financiering hoopt het bedrijf de periode te kunnen overbruggen tot er een serieuze laadmarkt is ontstaan voor elektrische auto’s en een behoorlijk aantal stations winstgevend is. Op dit moment heeft Fastned vijftig snellaadlocaties voor elektrische auto’s langs de snelwegen en zijn er vergevorderde plannen om ook langs provinciale of gemeentelijke wegen vestigingen te realiseren. Winst maakt het bedrijf echter nog niet. Over 2014 werd een miljoenenverlies geboekt. Gegevens over afgelopen jaar zijn nog niet beschikbaar.

Twee jaar geleden gaf het bedrijf aan dat het zo’n veertig miljoen euro vermogen wilde aantrekken. Dat bedrag is bij lange niet gehaald. Ook een aanbod aan potentiële investeerders dat ze hun leven lang gratis mogen laden bij Fastned, leverde niet genoeg op. Inmiddels heeft Lubbers (zoon van de ex-premier) besloten om extra geld te investeren. Daarnaast levert Stichting Flowfund een bijdrage.

Doorbraak elektrische auto

Met de recente aankondigingen van de tweede generatie, betaalbare elektrische auto’s breekt elektrisch rijden definitief door, denkt Fastned. Zo introduceren Volkswagen, Tesla, Audi, BMW, Hyundai, Mitsubishi, Volvo en Nissan de komende twee jaar hun tweede generatie elektrische auto’s. Het voornemen is om deze auto’s veel grotere accu’s te geven, waarmee een actieradius van minimaal driehonderd kilometer mogelijk wordt. ”Ook zal het laden op nog hogere vermogens gebeuren, waardoor laden steeds meer op tanken gaat lijken.”

In parallel met de hard groeiende elektrische automarkt, ziet Fastned dat het gebruik van haar laadstations snel toeneemt. Het bedrijf groeit al geruime tijd met zo’n tien procent per maand in omzet, afzet en aantallen klanten. De verwachting is dat de eerste laadstations medio volgend jaar het break-even punt zullen passeren. “Nu alleen volledig elektrische auto’s nog vier procent bijtelling genieten, komt dit punt mogelijk verder naar voren te liggen”, aldus het bedrijf.

Lees ook: Fastned heeft vijftigste snellaadstation geopend in Zeeland

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.