Shell schrapt wereldwijd opnieuw duizenden banen

Shell gaat opnieuw het personeelsbestand afslanken. Bij de multinational verdwijnen ongeveer 2.800 arbeidsplaatsen, zo’n drie procent van het totale aantal werkkrachten. De bezuinigingsoperatie komt bovenop de al eerder aangekondigde 7.500 banen die verdwijnen. Tevens werd maandag bekend dat toestemming is verkregen van de Chinese autoriteiten om het Britse olie- en gasconcern BG Group over te nemen. Daarmee is goedkeuring binnen van alle belangrijke mededingingsautoriteiten en kan de deal worden voorgelegd aan aandeelhouders.

Bij de 2.800 te verdwijnen arbeidsplaatsen gaat het niet alleen om werknemers van Shell zelf, maar ook om personeel van de over te nemen BG Group. Welke banen precies op de tocht staan, is nog niet duidelijk. Ook is het afwachten of er arbeidsplaatsen verdwijnen in Nederland. Dat wordt op een later tijdstip bekendgemaakt. De personeelsbezuiniging moet nog goedkeuring krijgen van de bevoegde organisaties.

Overname

Shell maakte eerder dit jaar bekend dat het plannen heeft om BG over te nemen. Het gaat om de grootste overname uit de Nederlandse bedrijfshistorie. Shell verwacht ruim drie miljard euro aan synergievoordelen te behalen door het bedrijf in te lijven. Het schrappen van de 2.800 banen moet ervoor zorgen dat de drie miljard euro besparing kan worden gerealiseerd.

De Brits-Nederlandse energiereus wil BG inlijven vanwege onder meer zijn sterke positie op het gebied van vloeibaar aardgas (lng). Als alles volgens planning verloopt, wordt de deal in de eerste maanden van komend jaar afgerond. Daarbij moet nog wel toestemming worden verkregen van de aandeelhouders van beide bedrijven.

Lees ook: Shell dichterbij mega-overname van BG Group

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.