Tankstation Vlijmen moet dicht van Raad van State

Tankstation-ondernemer Arie Kuijs moet zijn vestiging in Vlijmen sluiten. Dat heeft de Raad van State donderdag bepaald. Als Kuijs zijn locatie niet dicht doet, mag de gemeente dwangsommen opleggen, die kunnen oplopen tot meer dan een ton. Daarom heeft de ondernemer inmiddels besloten om de deuren tijdelijk te sluiten, in afwachting van een andere rechterlijke uitspraak.

Kuijs zou niet voldoen aan de milieuvoorschriften en kon tot voor kort op coulance rekenen van de gemeente. Die coulance verdween toen onderhandelingen tussen Kuijs en de gemeente over een verhuizing op niets uitliepen.

Verontreinigd

Het bedrijf wil namelijk naar een andere plek elders in het dorp, schrijft Brabants Dagblad. Hierover was Kuijs lange tijd met de plaatselijke overheid in overleg. Enkele maanden geleden is dat overleg stukgelopen, waarna de gemeente eiste dat hij weer aan de voorschriften zou voldoen. Zo zou de bodem verontreinigd zijn en is een opslagtank mogelijk lek.

De ondernemer zegt niet genoeg geld te hebben voor én investeren in zijn huidige station én het betalen van een verhuizing. Tevens wijst hij erop dat de inkomsten wegvallen als zijn station per direct moet sluiten en hij dus niet mag wachten tot de nieuwe vestiging is gerealiseerd.

Dwangsommen

Nadat het overleg eerder dit jaar werd stopgezet, verzeilde ondernemer en gemeente in een juridisch gevecht met elkaar. De plaatselijke overheid dreigde met dwangsommen, waarop Kuijs naar de rechter stapte om deze dwangsommen te voorkomen. De ondernemer verloor de zaak.

De Raad van State vindt namelijk dat de ondernemer genoeg tijd heeft gehad om de veiligheid op zijn station op orde te brengen, ook al was er coulance vanuit de gemeente en liepen er onderhandelingen over een verhuizing. Kuijs wist immers al geruime tijd dat zijn station niet op orde was, redeneerde het juridisch orgaan.

Grond verkopen

Tevens is een andere rechtsgang opgestart, waarbij Kuijs de gemeente wil verplichten grond te verkopen aan hem, zodat hij daar een nieuw station kan realiseren. De uitspraak in die zaak is nog niet gedaan en tot die tijd sluit de ondernemer zijn deuren.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.