Peter Goedvolk, Argos

Peter Goedvolk: afscheid bij Argos was mijn dieptepunt

Het vertrek bij ’zijn’ oliehandel Argos beschouwt ondernemer Peter Goedvolk als een absoluut dieptepunt. Zijn noodgedwongen afscheid bij het Rotterdamse bedrijf, eerst alleen als ceo, daarna zelfs als aandeelhouder, deed pijn. Al heeft de verkoop van zijn aandelenpakket hem geen windeieren gelegd. Dat zegt de olieman in een interview met zakenblad Quote. Inmiddels is Goedvolk weer actief in de grondstoffenhandel, met zijn nieuwe bedrijf Count.

Goedvolk begon in 1984 als ondernemer in de olie. Hij bouwde door diverse fusies en overnames een succesvolle oliehandel op en schopte het tot multimiljonair. In 2011 fuseerde Argos met een andere handelaar, namelijk North Sea Group. Daardoor kwamen onder meer de aandeelhouders Marcel van Poecke en Dik Wessels aan boord.

Russen

Niet lang daarna stond het Rotterdamse bedrijf in de belangstelling van het Russische concern Sistema. Een deal leek aanstaande, maar uiteindelijk haakten de Russen toch af. Onenigheid over de koopsom die Sistema zou moeten betalen, deed de verkoop de das om. Het Russiche bedrijf wilde zo’n 150 miljoen euro minder op tafel leggen dan de 750 miljoen waar Argos op hoopte.

Gevraagd naar de afgeketste deal, antwoordt hij. ”Het is ook wel een beetje dat Russische onderhandelen geweest. Dan was het die partij, dan weer die partij… Ze hebben ’verdeel en heers’ gespeeld. Uiteindelijk probeerden ze ook terug te onderhandelen. Dat mag, maar dan komt er niet uit wat de aandeelhouders verwachten.”

Heibel in de tent

Door het afketsen van de deal met Sistema kwam er heibel in de tent bij Argos, met aandeelhouders Van Poecke en Wessels aan de ene kant en Goedvolk aan de andere kant. Er werd met miljoenenclaims gedreigd en uiteindelijk moest laatstgenoemde het veld ruimen. Het aandelenpakket deed Goedvolk van de hand. Hoeveel hij daarvoor heeft ontvangen, deelt de ondernemer niet mee.

”Ik had aandelen die nog steeds veel waard waren. Daar heb ik uiteindelijk goed geld voor gekregen, al had ik nog meer willen hebben. Kijk, de onderhandelingen (met de andere aandeelhouders, red.) waren als een Argentijnse tweede helft, maar na de wedstrijd wordt er een biertje gedronken. En ja: er zijn wat miljoenenclaims over en weer neergelegd die niet voor elkaar onderdeden, maar dat is opgelost”, zegt hij in het magazine.

Fusie North Sea Group

Was Goedvolk dan niet liever alleen verder gegaan, zonder te fuseren met North Sea Group? ”Ik zag dat (de fusie, red.) wel zitten, al was de consequentie dat ik niet meer alle aandelen had. Als je mij nu vraagt of ik ook niet separaat had kunnen doorgaan, zeg ik: ja, dat had ik absoluut gekund. Maar dat is niet gebeurd en dingen zijn gegaan zoals ze gegaan zijn.”

Inmiddels heeft de ex-Argos-topman een nieuwe grondstoffenhandel opgericht: Count. Ook is hij als adviseur actief, terwijl Argos momenteel in een fusietraject zit met het Zwitserse handelsbedrijf Varo Energy. De naam Argos zal daardoor verdwijnen, behalve als tankstationmerk. In die hoedanigheid blijft het voorlopig wél bestaan, al beperkt het bedrijf zich tot de exploitatie van voorterrein. De tankshops en waslocaties zijn afgestoten.

Overnames en clusteringen vinden de laatste jaren veelvuldig plaats in de tankstationbranche. Ook een splitsing van voorterrein en shop komt steeds meer voor. Wilt u weten hoe deze ontwikkelingen de markt beïnvloeden en hoe u hier uw voordeel mee kunt doen? Bezoek dan het Nationaal Tankstation Congres op dinsdag 17 november 2015. Kijk voor meer informatie op: www.tankstationvakbeurs.nl/tankstation-congres/. Of schrijf nu in via: http://www.tankstationvakbeurs.nl/registratie/.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.