Bovag: looneis bonden van 2,5 procent is veel te hoog

Vakbonden voor tankstation-personeel willen een loonsverhoging van tussen de 2,5 en 3 procent. Veel te hoog, vindt branchevereniging Bovag, die momenteel met de bonden aan de onderhandelingstafel zit om tot een nieuwe cao te komen. Toch is de belangenorganisatie over het algemeen positief over de voortgang van de onderhandelingen.

Donderdag spraken de onderhandelingspartijen voor de tweede keer over een nieuwe overeenkomst. ”Wij kijken positief terug op deze ronde, waarin sprake was van constructief overleg. Zo lijkt er aan beide kanten begrip voor elkaars voorstellen”, meldt Bovag op haar website. Wel heeft de brancheorganisatie duidelijk gemaakt dat ze de looneis van de bonden aan de hoge kant vindt, gezien de marktsituatie. Deze is namelijk in de tankstationbranche niet rooskleurig.

Participatiewet

Over een aantal andere zaken zijn beide kampen het wel eens. Zo vinden ze het belangrijk om meer te investeren in de scholing en de ontwikkeling van werknemers. Ook willen de partijen zorgen dat de nieuwe cao ruimte biedt voor het aannemen van zogenaamde doelgroepmedewerkers in het kader van de Participatiewet.

Deze wet legt meer verantwoordelijkheden neer bij de commerciële sector om mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt werk te verschaffen. Daarin speelt de overheid nu nog een voorname rol, maar deze rol wordt de komende jaren kleiner. De commerciële sector dient juist méér arbeidsbeperkten van een baan te voorzien. Als er de komende tijd niet genoeg mensen worden aangenomen, wordt er een quotumregeling van kracht, die werkgevers verplicht om een bepaald aantal van dergelijke arbeidskrachten in dienst te nemen.

Wet Werk en Zekerheid

Verder zien partijen dat de cao moet worden aangepast naar aanleiding van recente wetswijzigingen op het gebied van arbeidsrecht (Wet Werk en Zekerheid) en verlof (Wet Arbeid en Zorg). Zo mag een tankstation-medewerker volgens de nu geldende cao nog vier achtereenvolgende tijdelijke contracten krijgen en mogen deze tezamen drie jaar duren. Daarin wijkt de cao af van de huidige wetgeving. Of deze uitzondering terugkomt in de nieuwe cao, is zeer de vraag.

Later deze maand volgt nog een derde onderhandelingsronde. De huidige cao loopt op 31 oktober 2015 af. Als tegen die tijd nog geen nieuwe overeenkomst is gesloten, blijft de huidige cao van kracht.

Wilt u ook meer weten over de nieuwe cao en de gevolgen die dit gaat hebben voor uw bedrijf? En wat de nieuwe Participatiewet en bijbehorende quotumregeling inhouden? Bezoek dan de Tankstation Vakbeurs op dinsdag 17 november 2015. Op dat evenement wordt namelijk een workshop gegeven over de laatste ontwikkelingen op het gebied van de nieuwe cao. Ook is er een workshop over de wijzigingen als gevolg van de nieuwe Participatiewet. Schrijf u nu in via: http://www.tankstationvakbeurs.nl/

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Bovag: looneis bonden van 2,5 procent is veel te hoog | TankPro.nl

Bovag: looneis bonden van 2,5 procent is veel te hoog

Vakbonden voor tankstation-personeel willen een loonsverhoging van tussen de 2,5 en 3 procent. Veel te hoog, vindt branchevereniging Bovag, die momenteel met de bonden aan de onderhandelingstafel zit om tot een nieuwe cao te komen. Toch is de belangenorganisatie over het algemeen positief over de voortgang van de onderhandelingen.

Donderdag spraken de onderhandelingspartijen voor de tweede keer over een nieuwe overeenkomst. ”Wij kijken positief terug op deze ronde, waarin sprake was van constructief overleg. Zo lijkt er aan beide kanten begrip voor elkaars voorstellen”, meldt Bovag op haar website. Wel heeft de brancheorganisatie duidelijk gemaakt dat ze de looneis van de bonden aan de hoge kant vindt, gezien de marktsituatie. Deze is namelijk in de tankstationbranche niet rooskleurig.

Participatiewet

Over een aantal andere zaken zijn beide kampen het wel eens. Zo vinden ze het belangrijk om meer te investeren in de scholing en de ontwikkeling van werknemers. Ook willen de partijen zorgen dat de nieuwe cao ruimte biedt voor het aannemen van zogenaamde doelgroepmedewerkers in het kader van de Participatiewet.

Deze wet legt meer verantwoordelijkheden neer bij de commerciële sector om mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt werk te verschaffen. Daarin speelt de overheid nu nog een voorname rol, maar deze rol wordt de komende jaren kleiner. De commerciële sector dient juist méér arbeidsbeperkten van een baan te voorzien. Als er de komende tijd niet genoeg mensen worden aangenomen, wordt er een quotumregeling van kracht, die werkgevers verplicht om een bepaald aantal van dergelijke arbeidskrachten in dienst te nemen.

Wet Werk en Zekerheid

Verder zien partijen dat de cao moet worden aangepast naar aanleiding van recente wetswijzigingen op het gebied van arbeidsrecht (Wet Werk en Zekerheid) en verlof (Wet Arbeid en Zorg). Zo mag een tankstation-medewerker volgens de nu geldende cao nog vier achtereenvolgende tijdelijke contracten krijgen en mogen deze tezamen drie jaar duren. Daarin wijkt de cao af van de huidige wetgeving. Of deze uitzondering terugkomt in de nieuwe cao, is zeer de vraag.

Later deze maand volgt nog een derde onderhandelingsronde. De huidige cao loopt op 31 oktober 2015 af. Als tegen die tijd nog geen nieuwe overeenkomst is gesloten, blijft de huidige cao van kracht.

Wilt u ook meer weten over de nieuwe cao en de gevolgen die dit gaat hebben voor uw bedrijf? En wat de nieuwe Participatiewet en bijbehorende quotumregeling inhouden? Bezoek dan de Tankstation Vakbeurs op dinsdag 17 november 2015. Op dat evenement wordt namelijk een workshop gegeven over de laatste ontwikkelingen op het gebied van de nieuwe cao. Ook is er een workshop over de wijzigingen als gevolg van de nieuwe Participatiewet. Schrijf u nu in via: http://www.tankstationvakbeurs.nl/

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.