Argos, Shell en Texaco kopen snelwegstation bij veiling

Bij de jaarlijkse veilingen van snelweglocaties zijn drie tankstations in andere handen gekomen. Argos, Shell en EFR (Texaco) sloegen woensdag hun slag door de concessierechten te kopen voor stations aan respectievelijk de N57, de A7 en de A1. Shell raakte tegelijkertijd een station kwijt, namelijk de vestiging aan de A1 die binnen afzienbare tijd dus Texaco op de luifel krijgt. Ook BP en Esso moesten een vestiging laten gaan. De overige zeven locaties zijn in dezelfde handen gebleven.

Sinds 2002 worden de concessierechten voor tankstations aan rijkswegen geveild. Daamee moest het systeem van eeuwigdurende huurrechten worden doorbroken. Elk jaar is een handvol vestigingen aan de beurt, waarbij de concessies telkens voor een loopduur van vijftien jaar worden vergeven. In 2017 zijn dus voor het eerst enkele snelwegstations voor de tweede keer aan de beurt.

Omkleuren

Woensdag werden tien locaties geveild. In de meeste gevallen heeft de zittende concessiehouder zijn station weten te behouden. Drie vestigingen gaan wél over in andere handen en zullen binnen afzienbare tijd worden omgekleurd. Daarbij hoort ook de Esso-vestiging in Marum, die valt onder de eerder dit jaar aangekondigde overname van de Multi Energy-stations door Haan. Door de veiling van woensdag komt het echter in handen van Shell.

Opvallend is vooral het enorme bedrag dat EFR betaalt voor tankstation Neerduist aan de A1 bij Amersfoort. Het moederbedrijf van Texaco had maar liefst acht miljoen euro over om de locatie te bemachtigen. Weliswaar deed BP een nog hoger bod tijdens de veiling, namelijk op hun eigen station aan de A20. Maar door de huidige veilingsystematiek hoeven de Britten van het bod van negen miljoen euro ‘slechts’ drie miljoen te betalen.

Schatkist

Zoals elk jaar zijn de veilingen voor de schatkist weer een mooie bron van inkomsten. Als een zittende huurder zijn eigen station behoudt, moet hij een bedrag betalen aan de overheid. Zoals gezegd was dit bij zeven van de tien locaties het geval, waardoor de Staat in totaal bijna tien miljoen euro rijker is geworden.

Bekijk de resultaten van de veiling van dit jaar hier.

Lees ook: Veiling van snelwegstations vooral feestje voor schatkist

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.