financien, geld, administratie

Meerderheid Kamer wil verhoging van minimumjeugdloon

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een verhoging van het minimumloon voor jongeren. Een motie van D66 om jeugdlonen minder uit de pas te laten lopen met beloning voor volwassenen, kreeg steun van onder andere PvdA en SP. Zij dragen minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken op om met een voorstel te komen. Ook voor tankstations en wasbedrijven is dit relevant, omdat op veel locaties met jongeren wordt gewerkt.

Met welk percentage de jeugdlonen omhoog moeten, hebben de Tweede Kamerfracties niet gezegd. Wel spreken ze van een ’substantiële’ aanpassing. Over een verhoging van het minimumloon voor volwassenen wordt niet gesproken.

Het jeugdloon geldt voor jongeren onder de 23 jaar. Zij krijgen een percentage van het minimumloon voor oudere werknemers. Zo ontvangen bijvoorbeeld 15-jarigen 30 procent van het minimumloon voor volwassenen en 20-jarigen 61,5 procent. Deze percentages gaan dus vermoedelijk in de nabije toekomst omhoog.

Beloning

Belangenorganisaties voor jongeren koesteren al geruime tijd de wens om de minimumjeugdlonen te verhogen. Zij vinden dat beloning afhankelijk moet zijn van het werk dat een personeelslid doet en niet van de leeftijd. Minister Asscher heeft al eerder aangegeven met een reactie te komen op deze wens van onder andere FNV en Young United. Tot nu toe bleef dit echter uit. De Tweede Kamer heeft daarom de bewindspersoon opgedragen op korte termijn een voorstel tot verhoging te doen.

Zoals gezegd blijven de minimumlonen voor personeel ouder dan 23 jaar buiten beschouwing. Wel is het zo dat standaard tweemaal per jaar (in januari en juli) de minimumlonen worden verhoogd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.