Shell verkoopt Franse lpg-tak, overname BG Group in wachtkamer

Energieconcern Shell heeft toestemming gekregen om het Franse lpg-onderdeel Butagaz te verkopen. Nieuwe eigenaar wordt het Ierse DCC, dat ook in Nederland actief is. Tegelijkertijd is het nog even billen knijpen of Shell toestemming krijgt om BG Group over te nemen. De Australische mededingingsautoriteit heeft zijn besluit met twee weken uitgesteld wegens nader onderzoek.

Shell maakte eerder dit jaar bekend de Britse energiemaatschappij BG over te willen nemen. Het is de grootste overname uit de Nederlandse bedrijfsgeschiedenis, met een bedrag van ongeveer 64 miljard euro. Omdat de deal wereldwijde gevolgen heeft, moeten diverse autoriteiten hun goedkeuring geven. Inmiddels is een fiat binnen van Amerikaanse, Braziliaanse en sinds kort ook Europese toezichthouders. Brussel maakte namelijk deze week bekend geen bezwaren te zien.

Australië

De Australiërs zijn nog niet zo ver. Mededingingsautoriteit ACCC maakte donderdag bekend haar besluit uit te stellen. Nieuwe datum is 17 september. Eerst wil de kartelwaakhond meer duidelijkheid hebben over de gevolgen voor de gasmarkt.

Een belangrijke reden voor Shell om het Britse bedrijf over te nemen, is namelijk de positie op het gebied van vloeibaar aardgas (lng). Dit wordt gezien als een belangrijke verduurzamer van het wegtransport en de scheepvaart. Door de overname wordt Shell marktleider in die brandstof. Ook de activiteiten van BG Group op onder andere de Noordzee en in Zuid-Amerika maken het bedrijf een aantrekkelijke vangst, vindt het Brits-Nederlandse concern.

Shell is bezig met een herstructurering van zijn activiteiten. Omdat geld nodig is voor de mega-overname en vanwege de dalende olieprijs, worden diverse bedrijfsonderdelen afgestoten. Zo verkocht de oliemaatschappij al tankstations in bijvoorbeeld Italië, Denemarken, Noorwegen en Groot-Brittannië en werden andere bedrijfsactiviteiten van de hand gedaan in onder meer Tsjechië en Duitsland.

Verkoop lpg

Momenteel loopt een traject waarbij de Franse lpg-tak Butagaz wordt verkocht. De toestemming van de bevoegde autoriteiten is inmiddels binnen. Opbrengst van de verkoop is 464 miljoen euro. Koper is de Ierse retailer DCC, die zich steeds meer manifesteert in de energiesector op het Europese vasteland.

Zo deden de Ieren eerder dit jaar een overname in Nederland. De lpg-handelaar Drievorm Autogas werd begin februari ingelijfd. Tevens werden vorig jaar in Frankrijk 274 Esso-locaties gekocht van oliemaatschappij Exxon Mobil.

Lees ook: Overname van Drievorm Autogas door branchegenoot LP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.