Vitol koopt Rotterdams tankopslagbedrijf VTTI

De van oorsprong Nederlandse energiehandelaar Vitol heeft volledige zeggenschap gekregen over tankopslagbedrijf VTTI uit Rotterdam. Vitol had al vijftig procent van de aandelen en heeft het overige aandelenpakket gekocht van een Maleisische rederij. Met de transactie is een bedrag van ruim zevenhonderd miljoen euro gemoeid.

Het Rotterdamse bedrijf blijft voortbestaan als een zelfstandige dochteronderneming, met de huidige directeur Rob Nijst aan het roer. Door de transactie krijgt Vitol de volledige beschikking over het wereldwijde netwerk van VTTI, dat bestaat uit bijna vierhonderd opslagfaciliteiten. Deze hebben een totale opslagcapaciteit van 54 miljoen vaten, inclusief de capaciteit van nog te bouwen bedrijfsonderdelen.

Olie

Momenteel stroomt er veel olie de wereldmarkt op. Omdat het aanbod hoger is dan de vraag, zoeken veel bedrijven naar mogelijkheden om hun olie op te slaan. Vitol geeft aan dat het potentie ziet in de faciliteiten van het overgenomen tankopslagbedrijf.

Vitol is de grootste zelfstandige energiehandelaar ter wereld. Dat wil zeggen, niet-staatsgelieerd of beursgenoteerd. Het bedrijf is ongeveer vijftig jaar geleden opgericht en handelt in diverse olieproducten en brandstoffen. Het verhandelt vijf miljoen vaten ruwe olie en olieproducten per dag en had vorig jaar een winst van zo’n 230 miljoen euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.