Greenpeace: boycot Shell in Nederland wegens boren op Noordpool

Milieu-organisatie Greenpeace wil dat Nederlanders de komende tijd niet naar Shell-stations gaan om te tanken of andere aankopen te doen. De belangengroep wil dat vanwege de geplande activiteiten van het energieconcern om naar olie en gas te zoeken in het Noordpool-gebied. De organisatie maakt hierbij geen onderscheid tussen stations die de maatschappij zelf exploiteert en de locaties die door ondernemers worden uitgebaat.

De gewenste boycot moet veertig dagen duren, van 19 augustus tot en met 27 september. Greenpeace kiest voor die specifieke periode, omdat alleen in die tijd proefboringen mogelijk zijn in het betreffende gebied, schrijft Het Financieele Dagblad. De milieuclub is niet gelukkig met de Arctische plannen van Shell, omdat daardoor het plaatselijke natuurgebied in gevaar zou komen.

Olie

Het vermoeden bestaat dat er gigantische olie- en gasvelden onder het poolijs zitten. Het Brits-Nederlandse concern wil daar graag boren en heeft hiervoor toestemming gekregen van de bevoegde autoriteiten. Mocht er daadwerkelijk olie blijken te zijn, kan volgens Shell de grootschalige productie over zo’n tien jaar beginnen.

Ook andere belanghebbenden hebben kritiek geuit op de plannen. Diverse aandeelhouders vrezen voor een natuurramp, zoals met BP-boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico in 2010. Door het incident kwam een aantal personeelsleden om het leven en werd grote milieuschade aangericht. De Britten moeten tientallen miljarden euro’s schadevergoeding betalen. Door de ramp kelderde de aandelenkoers van BP fors.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.