Shell schrapt wereldwijd 6.500 banen

Energieconcern Shell schrapt dit jaar 6.500 banen wereldwijd. Oorzaak hiervan is de aanhoudende lage olieprijs, die er tevens voor zorgde dat het bedrijf in het tweede kwartaal van dit jaar fors minder winst maakte dan in dezelfde periode vorig jaar. Tevens worden de investeringen teruggeschroefd. Dat bleek tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers.

Een deel van de banenreductie is al gerealiseerd. Bij de 6.500 arbeidsplaatsen die verdwijnen, gaat het voor een groot deel om tijdelijke contracten. Of, en zo ja, hoeveel banen er in Nederland verdwijnen is niet bekendgemaakt. In totaal heeft Shell wereldwijd momenteel zo’n 90.000 werknemers.

Winstdaling

In het tweede kwartaal kwam de winst uit op iets meer dan 3 miljard euro, tegenover 4,6 miljard in dezelfde periode vorig jaar. Een winstdaling van zo’n 35 procent. Shell-topman Ben van Beurden schrijft dit toe aan de aanhoudend lage olieprijs. Hij verwacht dat deze prijs de komende jaren laag blijft, al wordt niet uitgesloten dat op de middellange termijn de prijs weer teruggaat naar zeventig tot negentig dollar per vat. In het tweede kwartaal lag de olieprijs gemiddeld rond de zestig dollar.

Ook het bedrag aan investeringen gaat dit jaar lager uitvallen dan vorig jaar, toen nog zo’n 27 miljard euro werd uitgegeven. Dit jaar wil Shell daar twintig procent op bezuinigen. Het bedrijf gaat door met het afstoten van bedrijfsonderdelen. In het recente verleden werden al stations verkocht in onder andere Noorwegen, Groot-Brittannië, Australië en Italië.

Met de opbrengst daarvan moet de aankoop van het Britse BG Group worden gefinancierd. Shell is momenteel bezig dat Britse energiebedrijf te kopen voor 64 miljard euro, de grootste overname uit de Nederlandse geschiedenis. Het Britse energieconcern wordt onder meer ingelijfd vanwege zijn sterke positie op de markt voor vloeibaar aardgas (lng).

BP

Ook andere oliemaatschappijen hadden het niet makkelijk in het tweede kwartaal. Het Britse BP had zelfs de laagste kwartaalwinst sinds jaren en kwam uit op een positief saldo van ongeveer 1,2 miljard euro. Dat was vorig jaar nog meer dan 3 miljard euro.

De aanhoudende lage olieprijs is ook volgens de Britten een belangrijke reden voor de tegenvallende cijfers. Die prijs brengt tevens met zich mee dat BP de komende tijd snijdt in de uitgaven en bedrijfsonderdelen van de hand doet.

Als de uitgaven als gevolg van de ramp met boorplatform Deepwater Horizon en andere niet-operationele kosten worden meegeteld, komt het kwartaalresultaat zelfs uit op een verlies van 5,7 miljard euro. In totaal moeten de Britten bijna vijftig miljard euro betalen wegens het fatale incident in de Golf van Mexico in 2010.

Total

De daling van de winst was bij Total een stuk minder groot. De Fransen verdienden in april, mei en juni van dit jaar weliswaar minder dan in dezelfde periode vorig jaar, maar wisten het verlies te beperken tot ongeveer twee procent. De totale winst in het tweede kwartaal kwam uit op zo’n 2,8 miljard euro.

Ook hier deed de lage olieprijs een duit in het zakje, maar Total wist de negatieve gevolgen binnen de perken te houden door het verhogen van de productie en het raffineren. Wel moesten investeringsuitgaven worden beperkt.

Het Amerikaanse Exxon Mobil, moederbedrijf van het merk Esso, komt vrijdag met de cijfers over het tweede kwartaal.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Shell schrapt wereldwijd 6.500 banen | TankPro.nl

Shell schrapt wereldwijd 6.500 banen

Energieconcern Shell schrapt dit jaar 6.500 banen wereldwijd. Oorzaak hiervan is de aanhoudende lage olieprijs, die er tevens voor zorgde dat het bedrijf in het tweede kwartaal van dit jaar fors minder winst maakte dan in dezelfde periode vorig jaar. Tevens worden de investeringen teruggeschroefd. Dat bleek tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers.

Een deel van de banenreductie is al gerealiseerd. Bij de 6.500 arbeidsplaatsen die verdwijnen, gaat het voor een groot deel om tijdelijke contracten. Of, en zo ja, hoeveel banen er in Nederland verdwijnen is niet bekendgemaakt. In totaal heeft Shell wereldwijd momenteel zo’n 90.000 werknemers.

Winstdaling

In het tweede kwartaal kwam de winst uit op iets meer dan 3 miljard euro, tegenover 4,6 miljard in dezelfde periode vorig jaar. Een winstdaling van zo’n 35 procent. Shell-topman Ben van Beurden schrijft dit toe aan de aanhoudend lage olieprijs. Hij verwacht dat deze prijs de komende jaren laag blijft, al wordt niet uitgesloten dat op de middellange termijn de prijs weer teruggaat naar zeventig tot negentig dollar per vat. In het tweede kwartaal lag de olieprijs gemiddeld rond de zestig dollar.

Ook het bedrag aan investeringen gaat dit jaar lager uitvallen dan vorig jaar, toen nog zo’n 27 miljard euro werd uitgegeven. Dit jaar wil Shell daar twintig procent op bezuinigen. Het bedrijf gaat door met het afstoten van bedrijfsonderdelen. In het recente verleden werden al stations verkocht in onder andere Noorwegen, Groot-Brittannië, Australië en Italië.

Met de opbrengst daarvan moet de aankoop van het Britse BG Group worden gefinancierd. Shell is momenteel bezig dat Britse energiebedrijf te kopen voor 64 miljard euro, de grootste overname uit de Nederlandse geschiedenis. Het Britse energieconcern wordt onder meer ingelijfd vanwege zijn sterke positie op de markt voor vloeibaar aardgas (lng).

BP

Ook andere oliemaatschappijen hadden het niet makkelijk in het tweede kwartaal. Het Britse BP had zelfs de laagste kwartaalwinst sinds jaren en kwam uit op een positief saldo van ongeveer 1,2 miljard euro. Dat was vorig jaar nog meer dan 3 miljard euro.

De aanhoudende lage olieprijs is ook volgens de Britten een belangrijke reden voor de tegenvallende cijfers. Die prijs brengt tevens met zich mee dat BP de komende tijd snijdt in de uitgaven en bedrijfsonderdelen van de hand doet.

Als de uitgaven als gevolg van de ramp met boorplatform Deepwater Horizon en andere niet-operationele kosten worden meegeteld, komt het kwartaalresultaat zelfs uit op een verlies van 5,7 miljard euro. In totaal moeten de Britten bijna vijftig miljard euro betalen wegens het fatale incident in de Golf van Mexico in 2010.

Total

De daling van de winst was bij Total een stuk minder groot. De Fransen verdienden in april, mei en juni van dit jaar weliswaar minder dan in dezelfde periode vorig jaar, maar wisten het verlies te beperken tot ongeveer twee procent. De totale winst in het tweede kwartaal kwam uit op zo’n 2,8 miljard euro.

Ook hier deed de lage olieprijs een duit in het zakje, maar Total wist de negatieve gevolgen binnen de perken te houden door het verhogen van de productie en het raffineren. Wel moesten investeringsuitgaven worden beperkt.

Het Amerikaanse Exxon Mobil, moederbedrijf van het merk Esso, komt vrijdag met de cijfers over het tweede kwartaal.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.