België verhoogt accijnzen op diesel, tabak en frisdrank

De moeilijke situatie van pomphouders aan de Belgische grens wordt een klein beetje verlicht. De Belgische regering besloot vorige week om de belastingen op diesel, tabak, frisdrank en alcohol flink te verhogen. Volgend jaar moet heffing op diesel met 3,5 cent per liter worden verhoogd. In de twee jaar daarna komen nog meer aanpassingen, waardoor in 2018 de dieselaccijns 10,6 cent per liter hoger ligt dan nu. Daarbovenop komt dan nog 21 procent btw. De prijs van benzine gaat zich in omgekeerde richting bewegen en moet over drie jaar op hetzelfde niveau liggen als de dieselprijs.

De teruggave van dieselaccijns voor professionele gebruikers blijft mogelijk. Zo kunnen transporteurs die in België tanken, zo’n zeven cent per liter terugkrijgen en dat blijft zo in de toekomst. Voor lpg staan voor zover bekend geen belastingwijzigingen op stapel.

Tabak

Voorts gaan de prijzen van tabak flink de hoogte in bij de zuiderburen. Zo wordt een pakje sigaretten van 5,80 euro zeventig cent duurder, terwijl de prijs van een builtje shag met 1,85 euro omhoog gaat. Daarnaast wordt voor suikerrijke producten, zoals frisdrank, een belastingverhoging ingevoerd.

Dat geldt ook voor alcoholische dranken. Tankstations in Nederland mogen dit weliswaar niet verkopen, maar de lagere alcoholprijzen in België zijn voor veel grensbewoners wel een belangrijke reden om bij de zuiderburen inkopen te doen, waarbij ze meteen ook gaan tanken en sigaretten inslaan.

Met de maatregelen wil het kabinet bij de zuiderburen extra inkomsten voor de schatkist verkrijgen. Daarnaast willen ze met de verhoging van de frisdrankaccijns een gezond leefpatroon stimuleren.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

België verhoogt accijnzen op diesel, tabak en frisdrank | TankPro.nl

België verhoogt accijnzen op diesel, tabak en frisdrank

De moeilijke situatie van pomphouders aan de Belgische grens wordt een klein beetje verlicht. De Belgische regering besloot vorige week om de belastingen op diesel, tabak, frisdrank en alcohol flink te verhogen. Volgend jaar moet heffing op diesel met 3,5 cent per liter worden verhoogd. In de twee jaar daarna komen nog meer aanpassingen, waardoor in 2018 de dieselaccijns 10,6 cent per liter hoger ligt dan nu. Daarbovenop komt dan nog 21 procent btw. De prijs van benzine gaat zich in omgekeerde richting bewegen en moet over drie jaar op hetzelfde niveau liggen als de dieselprijs.

De teruggave van dieselaccijns voor professionele gebruikers blijft mogelijk. Zo kunnen transporteurs die in België tanken, zo’n zeven cent per liter terugkrijgen en dat blijft zo in de toekomst. Voor lpg staan voor zover bekend geen belastingwijzigingen op stapel.

Tabak

Voorts gaan de prijzen van tabak flink de hoogte in bij de zuiderburen. Zo wordt een pakje sigaretten van 5,80 euro zeventig cent duurder, terwijl de prijs van een builtje shag met 1,85 euro omhoog gaat. Daarnaast wordt voor suikerrijke producten, zoals frisdrank, een belastingverhoging ingevoerd.

Dat geldt ook voor alcoholische dranken. Tankstations in Nederland mogen dit weliswaar niet verkopen, maar de lagere alcoholprijzen in België zijn voor veel grensbewoners wel een belangrijke reden om bij de zuiderburen inkopen te doen, waarbij ze meteen ook gaan tanken en sigaretten inslaan.

Met de maatregelen wil het kabinet bij de zuiderburen extra inkomsten voor de schatkist verkrijgen. Daarnaast willen ze met de verhoging van de frisdrankaccijns een gezond leefpatroon stimuleren.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.