Ewout Klok: ’Helft Nederlandse tankstations verdwijnt’

De helft van de tankstations in Nederland gaat op termijn verdwijnen. Door steeds zuinigere auto’s, toenemende concurrentie en steeds hogere pompkortingen krijgen veel ondernemers het moeilijk de komende jaren. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van inkoopcollectief De Vrije Pomp, tankstation-ondernemer in Hoogeveen en bestuurslid van brancheorganisatie Beta in diverse media.

In Nederland zijn ongeveer 4.200 tankstations. Op veel locaties wordt met fikse pompkortingen gewerkt, die regelmatig boven de tien cent uitkomen. Dit terwijl brandstofverkopen de afgelopen jaren daalden. De marges zijn daardoor flinterdun geworden bij veel stations en de literomzet loopt terug. De shopverkopen kunnen dat verlies lang niet altijd compenseren.

Hoogeveen

Als voorbeeld noemt Klok zijn eigen stad, Hoogeveen. ”Daar zitten momenteel zeven tankstations. Die blijven niet allemaal bestaan. En zo zijn er veel meer plaatsen waar meerdere stations zitten en daar vallen klappen”, zegt Klok

Geluiden dat in Nederland veel tankstations verdwijnen de komende jaren, zijn niet nieuw. Onder meer brancheorganisatie Nove gaf eerder al aan deze trend te verwachten. Toch blijft een grote sanering voorlopig uit. Uit een meting die is uitgevoerd door onder meer Bovag, blijkt dat het aantal tankstations in mei vorig jaar nog altijd rond de 4.200 lag. Een aantal dat al jaren stabiel is. Cijfers over dit jaar zijn nog niet beschikbaar.

Wel is in de markt te zien dat het aantal exploitanten lager wordt. Kleine partijen worden overgenomen door grotere bedrijven, die hun kosten over meer stations kunnen spreiden en daardoor hun hoofd makkelijker boven water kunnen houden. Zo kocht Haan onlangs de stations van Multi Energy en namen onder meer Berkman en Sakko de exploitatie van diverse locaties over.

Grens

Waar al wel veel klappen zijn gevallen, is aan de grens. Door grote accijnsverschillen met Duitsland en België rijden veel Nederlanders naar het buitenland voor onder meer brandstof en tabak. Daardoor besluiten exploitanten in veel gevallen om verder te gaan als onbemande locatie. Vaak ook omdat alle andere bezuinigingsmogelijkheden al zijn benut. Dat daar op korte termijn verandering in komt, lijkt onwaarschijnlijk. Plannen voor een accijnsverlaging zijn er momenteel niet.

Lees ook: Tankstationsector staat aan vooravond van netwerksanering

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Ewout Klok: ’Helft Nederlandse tankstations verdwijnt’”

Jaromir Tijhuis|14.07.15|00:01

Op dit moment leggen wij de laatste hand aan SnelTanken. Bij dit initiatief bieden we tankstations de mogelijkheid om de (zakelijke) rijder te voorzien van alle informatie en speciale aanbiedingen op het moment dat deze in de omgeving is. Zodoende is een tankstation in staat een impuls aankoop te initiëren en de automobilist te informeren over zijn/haar tankstation op het moment dat dit er toe doet.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Ewout Klok: ’Helft Nederlandse tankstations verdwijnt’ | TankPro.nl

Ewout Klok: ’Helft Nederlandse tankstations verdwijnt’

De helft van de tankstations in Nederland gaat op termijn verdwijnen. Door steeds zuinigere auto’s, toenemende concurrentie en steeds hogere pompkortingen krijgen veel ondernemers het moeilijk de komende jaren. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van inkoopcollectief De Vrije Pomp, tankstation-ondernemer in Hoogeveen en bestuurslid van brancheorganisatie Beta in diverse media.

In Nederland zijn ongeveer 4.200 tankstations. Op veel locaties wordt met fikse pompkortingen gewerkt, die regelmatig boven de tien cent uitkomen. Dit terwijl brandstofverkopen de afgelopen jaren daalden. De marges zijn daardoor flinterdun geworden bij veel stations en de literomzet loopt terug. De shopverkopen kunnen dat verlies lang niet altijd compenseren.

Hoogeveen

Als voorbeeld noemt Klok zijn eigen stad, Hoogeveen. ”Daar zitten momenteel zeven tankstations. Die blijven niet allemaal bestaan. En zo zijn er veel meer plaatsen waar meerdere stations zitten en daar vallen klappen”, zegt Klok

Geluiden dat in Nederland veel tankstations verdwijnen de komende jaren, zijn niet nieuw. Onder meer brancheorganisatie Nove gaf eerder al aan deze trend te verwachten. Toch blijft een grote sanering voorlopig uit. Uit een meting die is uitgevoerd door onder meer Bovag, blijkt dat het aantal tankstations in mei vorig jaar nog altijd rond de 4.200 lag. Een aantal dat al jaren stabiel is. Cijfers over dit jaar zijn nog niet beschikbaar.

Wel is in de markt te zien dat het aantal exploitanten lager wordt. Kleine partijen worden overgenomen door grotere bedrijven, die hun kosten over meer stations kunnen spreiden en daardoor hun hoofd makkelijker boven water kunnen houden. Zo kocht Haan onlangs de stations van Multi Energy en namen onder meer Berkman en Sakko de exploitatie van diverse locaties over.

Grens

Waar al wel veel klappen zijn gevallen, is aan de grens. Door grote accijnsverschillen met Duitsland en België rijden veel Nederlanders naar het buitenland voor onder meer brandstof en tabak. Daardoor besluiten exploitanten in veel gevallen om verder te gaan als onbemande locatie. Vaak ook omdat alle andere bezuinigingsmogelijkheden al zijn benut. Dat daar op korte termijn verandering in komt, lijkt onwaarschijnlijk. Plannen voor een accijnsverlaging zijn er momenteel niet.

Lees ook: Tankstationsector staat aan vooravond van netwerksanering

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Ewout Klok: ’Helft Nederlandse tankstations verdwijnt’”

Jaromir Tijhuis|14.07.15|00:01

Op dit moment leggen wij de laatste hand aan SnelTanken. Bij dit initiatief bieden we tankstations de mogelijkheid om de (zakelijke) rijder te voorzien van alle informatie en speciale aanbiedingen op het moment dat deze in de omgeving is. Zodoende is een tankstation in staat een impuls aankoop te initiëren en de automobilist te informeren over zijn/haar tankstation op het moment dat dit er toe doet.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.