‘Chinese investeerder wil Duitse snelwegstations kopen’

Het merendeel van de tankstations langs Duitse rijkswegen komt mogelijk in Chinese handen. Investeringsfonds China Investment Corp zou plannen hebben om 350 tankfaciliteiten en 390 restaurants langs de Autobahn over te nemen. Het zou daarmee de grootste Chinese investering in Duitsland zijn. Ook diverse andere partijen hebben volgens ingewijden interesse getoond.

Dat de stations van Tank & Rast in de etalage staan, is al langer bekend. De huidige eigenaren Terra Firma en Deutsche Bank maakten vorig jaar al duidelijk dat ze van de vestigingen af willen. Volgens kenners heeft de aanstaande deal een waarde van enkele miljarden euro’s.

Concurreren

China Investment Corp (CIC) is een Chinees investeringsfonds dat eigendom is van de Chinese overheid en moet voor het verkrijgen van het Duitse netwerk concurreren met diverse andere geïnteresseerden. Zo wil naar verluidt ook de Duitse verzekeraar Allianz de stations overnemen.

Het bedrijf vormt daarvoor een consortium met een investeringsfonds uit Abu Dhabi en de Canadese investeerder Borealis. De Duitse verzekeraar was overigens in het verleden ook al eens eigenaar van Tank & Rast. Ook zou er interesse zijn uit onder andere Italië.

Tank & Rast

Het pakket van Tank & Rast bestaat uit ongeveer negentig procent van de snelweglocaties in Duitsland. Volgens de huidige eigenaren worden de stations in totaal zo’n vijfhonderd miljoen keer per jaar bezocht. De winst (Ebitda) in 2013 was 235 miljoen euro. Cijfers over het afgelopen jaar zijn nog niet beschikbaar.

Of de Duitse pomphouders rouwig zijn over het vertrek van Terra Firma als eigenaar, is zeer de vraag. Uit een documentaire die vorig jaar op de Duitse tv werd uitgezonden, komt een beeld naar voren dat de duimschroeven flink worden aangedraaid door het huidige management.

Pomphouders

De huren zijn flink gestegen, waardoor de pomphouders noodgedwongen hun brandstofprijzen moesten verhogen. Daardoor zoeken steeds meer weggebruikers hun heil bij stations aan het onderliggende wegennet. De Duitse belangenvereniging voor snelwegondernemers Veda vreest veel faillissementen.

Lees ook: Tankstations langs Duitse Autobahn staan in de verkoop

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.