Fietsers, softijs en yoghurt bieden omzetkansen voor tankstations

Een oplaadpunt voor e-bikes, een softijsmachine en verse yoghurt kom je niet vaak tegen bij tankstations. Toch liggen in dergelijke afwijkende concepten wel degelijk mogelijkheden voor ondernemers om hun shoprendement te vergroten. Dat bleek tijdens een workshop die vorige maand werd gehouden door Affetto Instore. Ruim dertig tankstation-exploitanten kwamen naar de Meerkerkse Lukoil-vestiging van Ed en Ingrid van Zuijlen om zich te laten bijpraten over diverse nieuwe concepten.

Zo was het bedrijf Frusco aanwezig met een softijs- en milkshake-machine. Weliswaar een flinke investering voor ondernemers, maar het sluit volgens regionaal verkoopleider Jack Huygens van Frusco beter aan bij de versbehoefte van de consument dan dat handijs doet. Tevens was er aandacht voor de mogelijkheden op het gebied van heteluchtovens, warme snacks, yoghurt en fruitsalades.

E-bikes

Ook waren er verschillende concepten uit het non-food segment aanwezig, onder meer oplaadpunten voor e-bikes. Zo kunnen tankstation-ondernemers ervoor kiezen een laadmogelijkheid voor elektrische fietsen op hun vestiging te zetten. Daarmee wordt de locatie aantrekkelijker voor fietsende dagjesmensen. Belangrijk is wel dat het station aan, of vlakbij, een fietspad ligt en gevestigd is in een gebied waar veel fietsers komen.

Ondernemers met een oplaadpunt kunnen hun locatie laten opnemen in een app, die door veel fietsers wordt gebruikt. Het opladen duurt zo’n twintig minuten. Dus dan heb je als exploitant die potentiële klanten al die tijd op je station en kun je ze een versnapering aanbieden, mits voor die doelgroep een interessant assortiment beschikbaar is.

Tabak

De wetgeving voor tabak gaat volgend jaar veranderen en daar werd in Meerkerk ook op ingespeeld. In de loop van 2016 komen namelijk grotere waarschuwingen op de verpakkingen te staan en komen er bovendien afschrikwekkende foto’s bij, van bijvoorbeeld doorgerookte longen of rotte gebitten.

Bij veel tankstations staan de verpakkingen in rekken achter de kassa’s. Om te voorkomen dat elke klant bij het afrekenen tegen een muur van lelijke afbeeldingen aan moet kijken, heeft Protectomat automaten op de markt gebracht. Deze automaten beperken de zichtbaarheid van de sigaretten en shag.

Dat de verkopen door de verminderde zichtbaarheid zullen dalen, is niet de verwachting. Zo hebben Texaco en Total op enkele locaties de tabak al niet meer achter de kassa’s staan. ”En zij merken dat de verkopen niet of nauwelijks teruglopen”, aldus Jan Strijker van Protectomat. ”De klant weet de tabak toch wel te vinden.”

Affetto

De organisatie lag dus in handen van Affetto Instore, dat zich bezighoudt met retail en foodservice. Het heeft onder meer de bakeryformule Per Szè ontwikkeld, dat wordt toegepast bij bijvoorbeeld Shell De Heikant in Tilburg en op het Lukoil-station waar het evenement plaatsvond. Tevens bracht Affetto het Spatelconcept op de markt, dat toegepast wordt bij onder andere diverse broodjescorners van tankstations.

Het bedrijf staat ondernemers bij die de eet- en drinkmogelijklheden op hun locatie verder willen verbeteren. Het doet dit door mee te denken en te adviseren over onder andere interieur, assortiment en leveranciers.

Tom van Gurp

Affetto workshop2
Affetto workshop1
Affetto workshop5

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Fietsers, softijs en yoghurt bieden omzetkansen voor tankstations | TankPro.nl

Fietsers, softijs en yoghurt bieden omzetkansen voor tankstations

Een oplaadpunt voor e-bikes, een softijsmachine en verse yoghurt kom je niet vaak tegen bij tankstations. Toch liggen in dergelijke afwijkende concepten wel degelijk mogelijkheden voor ondernemers om hun shoprendement te vergroten. Dat bleek tijdens een workshop die vorige maand werd gehouden door Affetto Instore. Ruim dertig tankstation-exploitanten kwamen naar de Meerkerkse Lukoil-vestiging van Ed en Ingrid van Zuijlen om zich te laten bijpraten over diverse nieuwe concepten.

Zo was het bedrijf Frusco aanwezig met een softijs- en milkshake-machine. Weliswaar een flinke investering voor ondernemers, maar het sluit volgens regionaal verkoopleider Jack Huygens van Frusco beter aan bij de versbehoefte van de consument dan dat handijs doet. Tevens was er aandacht voor de mogelijkheden op het gebied van heteluchtovens, warme snacks, yoghurt en fruitsalades.

E-bikes

Ook waren er verschillende concepten uit het non-food segment aanwezig, onder meer oplaadpunten voor e-bikes. Zo kunnen tankstation-ondernemers ervoor kiezen een laadmogelijkheid voor elektrische fietsen op hun vestiging te zetten. Daarmee wordt de locatie aantrekkelijker voor fietsende dagjesmensen. Belangrijk is wel dat het station aan, of vlakbij, een fietspad ligt en gevestigd is in een gebied waar veel fietsers komen.

Ondernemers met een oplaadpunt kunnen hun locatie laten opnemen in een app, die door veel fietsers wordt gebruikt. Het opladen duurt zo’n twintig minuten. Dus dan heb je als exploitant die potentiële klanten al die tijd op je station en kun je ze een versnapering aanbieden, mits voor die doelgroep een interessant assortiment beschikbaar is.

Tabak

De wetgeving voor tabak gaat volgend jaar veranderen en daar werd in Meerkerk ook op ingespeeld. In de loop van 2016 komen namelijk grotere waarschuwingen op de verpakkingen te staan en komen er bovendien afschrikwekkende foto’s bij, van bijvoorbeeld doorgerookte longen of rotte gebitten.

Bij veel tankstations staan de verpakkingen in rekken achter de kassa’s. Om te voorkomen dat elke klant bij het afrekenen tegen een muur van lelijke afbeeldingen aan moet kijken, heeft Protectomat automaten op de markt gebracht. Deze automaten beperken de zichtbaarheid van de sigaretten en shag.

Dat de verkopen door de verminderde zichtbaarheid zullen dalen, is niet de verwachting. Zo hebben Texaco en Total op enkele locaties de tabak al niet meer achter de kassa’s staan. ”En zij merken dat de verkopen niet of nauwelijks teruglopen”, aldus Jan Strijker van Protectomat. ”De klant weet de tabak toch wel te vinden.”

Affetto

De organisatie lag dus in handen van Affetto Instore, dat zich bezighoudt met retail en foodservice. Het heeft onder meer de bakeryformule Per Szè ontwikkeld, dat wordt toegepast bij bijvoorbeeld Shell De Heikant in Tilburg en op het Lukoil-station waar het evenement plaatsvond. Tevens bracht Affetto het Spatelconcept op de markt, dat toegepast wordt bij onder andere diverse broodjescorners van tankstations.

Het bedrijf staat ondernemers bij die de eet- en drinkmogelijklheden op hun locatie verder willen verbeteren. Het doet dit door mee te denken en te adviseren over onder andere interieur, assortiment en leveranciers.

Tom van Gurp

Affetto workshop2
Affetto workshop1
Affetto workshop5

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.