Overheid start site met nieuwe regels voor arbeidscontracten

De overheid heeft een website gelanceerd om zowel werkgevers als werknemers te informeren over de nieuwe Wet werk en zekerheid. Een deel van de nieuwe regels gaat in per 1 juli 2015. Andere regels zijn al wat langer van kracht. De nieuwe wet, ook wel Flexwet genoemd, beperkt de mogelijkheden om personeel lang op tijdelijke contracten te laten werken. Ook wordt een nieuw soort ontslagvergoeding ingevoerd: de transitievergoeding.

Op de website: www.mijnwerkenzekerheid.nl is alle informatie te vinden omtrent de nieuwe regels. Ook zijn er ‘tools’ beschikbaar, zodat mensen meer persoonlijke informatie op maat kunnen krijgen. Daarmee moet duidelijk worden wat de nieuwe regels voor hen betekenen.

Campagne

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken wordt in de campagne gebruik gemaakt van radiospotjes, social media en online advertenties. De campagne is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die het nieuwe pakket aan maatregelen ook heeft opgesteld.

Zo krijgt een medewerker in principe na twee jaar in plaats van drie jaar een vast contract, tenzij in de cao anders is afgesproken. Op deze manier wordt voorkomen dat werknemers te lang op tijdelijke contracten voor dezelfde werkgever werken, terwijl het om structurele werkzaamheden gaat.

Transitievergoeding

Mensen met een tijdelijk contract krijgen ook recht op een zogenoemde transitievergoeding, als ze ten minste twee jaar in dienst zijn geweest en de arbeidsovereenkomst is geëindigd op initiatief van de werkgever. Door de combinatie van de transitievergoeding en het bekorten van de termijn waarna een vast contract ontstaat, moet het voor werkgevers aantrekkelijker worden om mensen eerder vast aan te nemen.

Het ontslagrecht is aangepast omdat volgens verantwoordelijk minister Lodewijk Asscher het daarmee eenduidiger en eerlijker wordt. Nu is het nog zo dat sommige mensen veel geld meekrijgen als ze worden ontslagen en anderen helemaal niets. Ook bij ontslag hebben mensen voortaan recht op een transitievergoeding als ze ten minste twee jaar in dienst zijn geweest. Een ontslagen medewerker kan die vergoeding gebruiken om sneller weer aan een baan te komen, door bijvoorbeeld omscholing.

Lees ook: Nieuwe flexwet heeft veel impact op personeelsbeleid pomphouders

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.