Shell vindt mogelijke koper van Franse lpg-tak Butagaz

De lpg-activiteiten van Shell in Frankrijk komen mogelijk in handen van het Ierse bedrijf DCC Energy. Dat maakte het Brits-Nederlandse concern dinsdag bekend. De oliemaatschappij heeft volgens eigen zeggen een ’bindend bod’ ontvangen van de Ieren van 464 miljoen euro voor het kopen van het bedrijfsonderdeel Butagaz.

Naar verwachting ronden beide partijen de transactie later dit jaar af, op voorwaarde dat toestemming wordt verkregen van de bevoegde autoriteiten. De overige activiteiten van Shell in Frankrijk, waaronder de retail-tak, blijven buiten de deal.

Downstream

Dat de Europese lpg-onderdelen van Shell in de verkoop stonden, was al langer bekend. Shell heeft sinds enige tijd de strategie om de downstream-tak behoorlijk af te slanken. Talloze bedrijfsonderdelen werden al verkocht in onder andere Australië, Italië, Groot-Brittannië en Noorwegen. Vaak ging het daarbij om de verkoop van tankstations, al werden ook andere onderdelen van de hand gedaan.

Tegelijkertijd heeft de Brits-Nederlandse multinational plannen om de grootste overname te doen uit de Nederlandse bedrijfsgeschiedenis. Het concern heeft plannen om voor zo’n 64 miljard euro het Britse BG Group over te nemen. Daarmee wil het onder andere haar positie op het gebied van vloeibaar aardgas (lng) versterken.

Nederland

De waarschijnlijke koper van het Franse onderdeel is dus het Ierse DCC Energy, dat de laatste tijd vaker op het Europese vasteland een overname heeft gedaan. In Nederland werd eerder dit jaar Drievorm Autogas gekocht door DCC-dochter Benegas en in Frankrijk verkregen de Ieren vorig jaar onder meer 274 onbemande Esso’s. Ook werden vorig jaar in Zweden zo’n driehonderd Qstar-locaties overgenomen.

Lees ook: Shell zet lpg-activiteiten opnieuw in etalage

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.