Overname van BP zal worden geblokkeerd door Britse overheid

Bron: tankpro

Als een bedrijf het energieconcern BP over wil nemen, steekt het Britse kabinet daar een stokje voor. De Britten willen voorkomen dat de oliemaatschappij in andere handen valt. Mede door de ramp met boorplatform Deepwater Horizon vijf jaar geleden en de nasleep ervan, is de koers van het BP-aandeel gezakt. Daardoor zou het een aantrekkelijke overnameprooi zijn geworden voor branchegenoten.

Zo zou volgens ingewijden het Amerikaanse ExxonMobil hebben overwogen om de Britse multinational over te nemen. BP moet volgens de politiek echter Brits blijven. Zelfs als het half-Britse Shell een overnamepoging zou wagen, en volgens marktvolgers is daar bij Shell intern over gesproken, dan nog krijgt een dergelijke transactie geen goedkeuring van de autoriteiten.

Shell

Middelen om een overname te voorkomen, heeft de politiek weliswaar niet. Maar ze zouden het een overnemende partij dusdanig moeilijk maken, dat het vanzelf zou afzien van een deal. Overigens, als een bedrijf stappen zou zetten om Shell over te nemen, zou het op dezelfde politieke weerstand stuiten

Momenteel vinden in olieland diverse overnames en andere transacties plaats, mede ingegeven door de relatief lage olieprijzen. Grootste deal op dit moment is het voornemen van Shell om BG Group over te nemen. Daarmee versterkt de energiereus haar positie op het gebied van gas en wordt het zelfs marktleider in de duurzame brandstof lng, ook wel vloeibaar aardgas genoemd.

Lees ook: Shell wordt grootste lng-producent na overname BG Group

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.