Shell rondt verkoop van 185 Britse tankstations af

Shell heeft de verkoop van 158 vestigingen in Groot-Brittannië afgerond. Kopers zijn de bedrijven Euro Garages en Motor Fuel Group. In de komende periode verkoopt Shell naar verwachting nog eens 27 locaties. Daarmee komt het totaal op 185 vestigingen die van de hand worden gedaan.

Tijdens de onderhandelingen is afgesproken dat de verkochte stations voorlopig het merk Shell blijven voeren. Ook blijft er een verplichting om de komende jaren brandstoffen van de Brits-Nederlandse energiegigant te blijven afnemen. Dat Shell de locaties wilde afstoten, was al langer bekend. Wie de nieuwe eigenaar wordt, is pas onlangs duidelijk geworden. Als de verkoop van alle 185 station is afgerond, heeft Shell nog ongeveer 550 Britse locaties in eigendom.

Overname

De verkoop van de vestigingen staat allerminst op zichzelf. Shell heeft al enige tijd het beleid om stations af te stoten. Zo werden eerder vestigingen in onder andere Italië, Australië en Noorwegen verkocht. Ook diverse andere bedrijfsonderdelen zijn van de hand gedaan. Daar tegenover staat een mega-overname. Shell maakte namelijk onlangs bekend dat het de Britse gasreus BG Group overneemt voor 64 miljard euro.

Min of meer tegelijkertijd werd ook bekend dat Esso in Groot-Brittannië 201 vestigingen verkoopt. Ook hier koopt Euro Garages het leeuwendeel, namelijk 104 tankstations. De overige vestigingen gaan naar MRH en Rontec. Tevens is afgesproken dat voorlopig het roodwitte merk op de luifel blijft staan en dat er brandstoffen van Esso-moederbedrijf Exxon Mobil worden verkocht.

NRG Value

Ook in Nederland heeft Esso het beleid om stations van de hand te doen. Zo werden eerder al locaties verkocht aan onder meer Multi Energy, Haan en Vissers Olie. Momenteel wordt gewerkt aan de verkoop van de laatste 107 locaties die Esso Nederland nog in beheer heeft. Koper is nieuwkomer NRG Value.

Lees ook: Shell wordt grootste lng-producent na overname BG Group

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.