tankstation, nacht, avond, 24 uur

Risico’s nachtarbeid onvoldoende onderkend

Naar schatting werkt een half miljoen Nederlanders regelmatig in de nacht. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die ’s nachts werken vaak te kampen hebben met sociale en fysieke uitdagingen en veiligheidsrisico’s. Met de Nacht van de Arbeid wordt aandacht gevraagd voor nachtarbeid en nachtarbeiders.

Mensen die in ploegen- of wisseldiensten werken, waaronder ’s nachts, ervaren vaak sociale nadelen. Dit heeft te maken met het feit dat zij regelmatig moeten werken op tijdstippen waarop anderen vrij zijn, net zoals veel medewerkers van 24-uurs-tankstations. Ook kan ’s nachts werken, resulteren in slaapproblemen en kan er behoefte zijn aan een aangepast voedingsschema.

Nacht van de arbeid

In het kader van de Nacht van de Arbeid, die plaatsvindt in de nacht van 30 april op 1 mei, benoemt het bedrijf Déhora voor de derde keer een organisatie tot Nachtwerkgever van het Jaar. Hiervoor is Déhora op zoek naar bedrijven die nachtarbeid op hun eigen manier makkelijker maken voor hun medewerkers en ze graag in het zonnetje willen zetten.

Bijvoorbeeld door speciale roosters te ontwikkelen die minder invloed hebben op de biologische klok, door regelmatig vers fruit te verzorgen, of door net als UMCG – Nachtwerkgever van het Jaar 2014 – workshops te geven om medewerkers bewust te maken van de impact van onregelmatige diensten. Tijdens de Nacht van de Arbeid trekken de medewerkers van Déhora het land in om de prijzen uit te reiken en hiermee deze nacht extra memorabel te maken.

Nomineer je werkgever!

Vind je dat jouw werkgever de titel Nachtwerkgever van het Jaar verdient of dat je nachtwerkende personeel wel wat positieve aandacht waard is? Ga voor meer informatie naar www.nachtvandearbeid.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.