Shell verkoopt alle 315 tankstations in Denemarken aan Couche-Tard

Shell en Couche-Tard hebben een akkoord bereikt over de overgang van 315 Deense tankstations naar de Canadese retailer. Ook andere downstream-onderdelen, zoals de groothandel en luchtvaarttak, zijn in de deal betrokken. Hoeveel geld met de overname is gemoeid, maken beide bedrijven niet bekend. Naar verwachting wordt de deal later dit jaar afgerond, als toestemming wordt verkregen van de bevoegde autoriteiten.

De transactie past in het beleid van de oliemaatschappij om bedrijfsonderdelen af te stoten. Eerder dit jaar kondigde topman Ben van Beurden aan dat de Brits-Nederlandse energiereus de komende tijd ruim dertien miljard euro gaat bezuinigen. Reden voor die operatie is de aanhoudende lage olieprijs.

Denemarken

Van de 315 vestigingen in Denemarken, zijn er 140 in bezit van Shell zelf. Bij de overige 175 stations is sprake van andere eigendomsconstructies. De upstream-tak blijft buiten de transactie, net als de Frederica-raffinaderij. Voor het laatstgenoemde bedrijfsonderdeel zoekt de oliemaatschappij nog een koper.

In de onderhandelingen met de Canadezen is afgesproken dat het geelrode merk op de luifel blijft staan, dat het ook in de groothandel zichtbaar blijft en dat klanten kunnen blijven betalen met de Shell-tankpas.

Tankstations

Het is allerminst de eerste keer dat de energiereus tankstations van de hand doet. De afgelopen tijd werden vestigingen verkocht in onder andere Australië, Italië, Noorwegen en Groot-Brittannië. Tevens werden raffinaderijen in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en Tsjechië afgestoten.

De multinational wil namelijk wereldwijd de downstream-afdeling afslanken en zich focussen op markten waar het het meest concurrerend kan zijn. In ons land heeft het bedrijf de laatste tijd geen transacties gedaan van de omvang in Denemarken. Wel is een aanzienlijk deel van de Nederlandse vestigingen al geruime tijd in handen van andere exploitanten.

Couche-Tard

De nieuwe eigenaar van de stations is dus het Canadese Couche-Tard, dat via de Noorse dochteronderneming Statoil het eigendom verkrijgt. Het hoofdkantoor is gevestigd in Laval, in het Frans sprekende deel van Canada. De multinational heeft stations in diverse Europese landen, waaronder Noorwegen, Zweden, Polen, Rusland en de Baltische staten. Ook in Azië, Latijns-Amerika en Noord-Amerika is het bedrijf actief.

Tom van Gurp

Lees ook: Miljardenbezuiniging bij Shell door lagere olieprijzen

Lees ook: Shell verkoopt ook tankstations in Noorwegen

Lees ook: Shell verkoopt kwart van tankstations in Groot-Brittannië

Lees ook: Shell rondt verkoop Australische downstream-tak af

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.