Tarieven voor creditcard-betalingen krijgen plafond

Tarieven die banken mogen vragen voor creditcard-betalingen krijgen een maximum. Het Europees Parlement (EP) is eerder deze week akkoord gegaan met een voorstel hiertoe. Creditcard-leveranciers mogen aan ondernemers voortaan nog maximaal 0,3 procent van het transactiebedrag in rekening brengen, als vergoeding voor het mogelijk maken van de betalingen. Op dit moment is aan die vergoeding nog geen maximum gesteld.

Tevens is besloten dat voor debitcards (bijvoorbeeld pinpassen) een maximum komt van 0,2 procent van het transactiebedrag. Lidstaten krijgen de vrijheid om hiervoor een lager plafond vast te stellen. Een verzoek dat belangenvereniging Detailhandel Nederland had neergelegd in Europa en dat dus ook in de nieuwe wetgeving is opgenomen.

Tankstations

Bij tankstations zijn creditcards zeker niet het populairste betaalmiddel. Pinpassen en contant geld worden veel vaker gebruikt. Een prettige situatie voor pomphouders, omdat zij veel meer geld moeten betalen voor een creditcard-transactie dan voor andere betaalmiddelen.

Expert in betalingsverkeer Martijn van der Kolk van branchevereniging Beta vindt de nieuwe wetgeving een stap in de goede richting. ”Nu deze wet is aangenomen, kunnen wij onze pijlen richten op een nieuwe Europese verordening. Belangrijk speerpunt is het behouden van de mogelijkheid voor ondernemers om de meerkosten van betaalmethoden te kunnen doorberekenen aan klanten.”

Pinpas

Ook wil Van der Kolk voorkomen dat efficiënte betaalproducten, zoals een pinpas, worden verdrongen door creditcards, die een stuk duurder zijn in gebruik. Momenteel voeren diverse belangenverenigingen hierover gesprekken met onder andere het ministerie van Financiën.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tarieven voor creditcard-betalingen krijgen plafond | TankPro.nl

Tarieven voor creditcard-betalingen krijgen plafond

Tarieven die banken mogen vragen voor creditcard-betalingen krijgen een maximum. Het Europees Parlement (EP) is eerder deze week akkoord gegaan met een voorstel hiertoe. Creditcard-leveranciers mogen aan ondernemers voortaan nog maximaal 0,3 procent van het transactiebedrag in rekening brengen, als vergoeding voor het mogelijk maken van de betalingen. Op dit moment is aan die vergoeding nog geen maximum gesteld.

Tevens is besloten dat voor debitcards (bijvoorbeeld pinpassen) een maximum komt van 0,2 procent van het transactiebedrag. Lidstaten krijgen de vrijheid om hiervoor een lager plafond vast te stellen. Een verzoek dat belangenvereniging Detailhandel Nederland had neergelegd in Europa en dat dus ook in de nieuwe wetgeving is opgenomen.

Tankstations

Bij tankstations zijn creditcards zeker niet het populairste betaalmiddel. Pinpassen en contant geld worden veel vaker gebruikt. Een prettige situatie voor pomphouders, omdat zij veel meer geld moeten betalen voor een creditcard-transactie dan voor andere betaalmiddelen.

Expert in betalingsverkeer Martijn van der Kolk van branchevereniging Beta vindt de nieuwe wetgeving een stap in de goede richting. ”Nu deze wet is aangenomen, kunnen wij onze pijlen richten op een nieuwe Europese verordening. Belangrijk speerpunt is het behouden van de mogelijkheid voor ondernemers om de meerkosten van betaalmethoden te kunnen doorberekenen aan klanten.”

Pinpas

Ook wil Van der Kolk voorkomen dat efficiënte betaalproducten, zoals een pinpas, worden verdrongen door creditcards, die een stuk duurder zijn in gebruik. Momenteel voeren diverse belangenverenigingen hierover gesprekken met onder andere het ministerie van Financiën.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.