Versoepeling regels voor tanks met afgewerkte olie definitief

De regels voor het bovengronds opslaan van afgewerkte olie worden met ingang van 1 januari versoepeld. Dat blijkt uit een publicatie in de Staatscourant. Bovag is blij met de versoepeling, maar wil wel met de overheid om tafel om over een oplossing te praten voor ondernemers, die in de afgelopen maanden onnodig in hun tanks hebben geïnvesteerd.

Oorspronkelijk moesten ondernemers hun bovengrondse tanks voor gasolie (diesel) en afgewerkte olieproducten vóór 1 januari 2015 laten voorzien een geldig installatie-certificaat en, indien nodig, een certificaat van herkeur. Zonder dat certificaat zouden de tanks moeten worden verwijderd.

Overheid

Begin augustus adviseerde de overheid echter om nog even te wachten met de vervanging van bovengrondse opslagtanks voor afgewerkte olie. Gebleken was namelijk dat de veiligheidseisen te streng waren. Met de versoepeling van de regels is het verplichte certificaat niet meer nodig, voor wat betreft bovengrondse tanks voor afgewerkte olie.

Het belangrijkste voorschrift dat vervalt, is de eis dat de constructie van de opslagtank voldoet aan BRL-K903. ”Bovengrondse tanks voor afgewerkte olie mogen voortaan enkelwandig en met lekbak worden uitgevoerd en ze hoeven niet meer te worden herkeurd”, licht specialist Milieu & Veiligheid Jan Bessembinders toe.

Certificaat

”Een tank- en installatiecertificaat is niet langer nodig en ook de 15-jaarlijkse termijnen vervallen dus. Bij dubbelwandige uitvoering met lekdetectie is geen lekbak of vloeistofdichte voorziening nodig, maar in dat geval moet de installatie wel jaarlijks worden gecontroleerd.” Verder moeten de afgewerkte olietanks minstens één keer per jaar worden geleegd.

Verschillende ondernemers hebben bij Bovag al aangegeven fors te hebben geïnvesteerd in een nieuwe bovengrondse tank voor afgewerkte olie. Dit op basis van nieuwe regels die nu op de valreep weer versoepeld worden. Om deze inventarisatie vollediger te maken roept de brancheorganisatie haar leden op om recente investeringen in een dergelijke tank te melden.

Kosten

Ondernemers kunnen daarvoor een formulier gebruiken, dat te vinden is op het Bovag Ledenportaal. Met de uitkomsten van dit onderzoek gaat de belangenclub naar het Ministerie van Infrastructuur & Milieu, om te kijken of er een oplossing is voor degenen die onnodig hebben geïnvesteerd. Leden die hun kosten nog niet bij Bovag hebben gemeld, kunnen het ingevulde formulier sturen naar: ledenadvies@bovag.nl.

Bekijk hier een factsheet over de opslagtanks.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.