Noordzee olieplatform

Overnamegolf verwacht in internationale oliesector

Diverse marktkenners verwachten dat er in de internationale oliesector een flink aantal overnames plaatsvinden de komende tijd. Reden hiervoor is de steeds verder dalende olieprijs, waardoor met name kleinere bedrijven en toeleveranciers het moeilijk zouden kunnen krijgen. Dat de prijs voor een vat olie weer snel gaat stijgen, is niet de verwachting.

Organisaties die er financieel minder goed voorstaan, zouden op zoek zijn naar zakelijke partners die het beter voor elkaar hebben. Dat zegt een olie- en gasexpert in het FD. Als de olieprijs langere tijd laag blijft, krijgen de bedrijven met minder reserves het alleen maar moeilijker.

Omzet

De omzet van veel oliebedrijven staat al een tijdje onder druk. De prijs voor een vat ruwe Noordzee-olie is in de afgelopen vijf maanden met ongeveer veertig procent gedaald. Er is weinig reden om aan te nemen dat de prijs weer gaat stijgen. Zo worden in de Verenigde Staten veel schaliebronnen aangeboord en besloot de Opec, een organisatie van olieproducerende landen, onlangs om de productie voorlopig niet te verminderen.

In het recente verleden hebben nationaal en internationaal diverse overnames plaatsgevonden. Volgens een medewerker van het internationale adviesbureau Kepler Cheuvreux zijn er dit jaar al ongeveer vijfhonderd transacties geweest in de olie- en gassector met een totale waarde van zo’n 300 miljard euro. Dat er volgend jaar een verdere consolidatie in de markt plaatsvindt, daar zijn veel marktkenners dan ook van overtuigd.

Raffinaderij

Ook in Nederland is de sector volop in beweging. Een raffinaderij van Kuwait Petroleum en een opslagterminal van BP staan in de etalage, Esso verkocht eerder dit jaar stations aan Haan en Vissers Olie, Kuwait deed ruim dertig Q8-locaties van de hand aan OK Olie, terwijl het Russische Lukoil nog steeds plannen heeft voor uitbreiding op de Nederlandse markt.

Als klap op de vuurpijl deed vorige week het verhaal de ronde dat Shell interesse zou hebben in een overname van BP. Analisten betwijfelen echter of er daadwerkelijk zo’n mega-transactie komt. In 2010 zou Shell zijn Britse tegenstrever ook hebben willen overnemen, omdat BP toen in de problemen zat vanwege de ramp met boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. Dat is toen niet doorgegaan en de verwachting is dat ook nu geen deal wordt gesloten. Shell en BP wilden niet reageren op het gerucht.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Overnamegolf verwacht in internationale oliesector | TankPro.nl
Noordzee olieplatform

Overnamegolf verwacht in internationale oliesector

Diverse marktkenners verwachten dat er in de internationale oliesector een flink aantal overnames plaatsvinden de komende tijd. Reden hiervoor is de steeds verder dalende olieprijs, waardoor met name kleinere bedrijven en toeleveranciers het moeilijk zouden kunnen krijgen. Dat de prijs voor een vat olie weer snel gaat stijgen, is niet de verwachting.

Organisaties die er financieel minder goed voorstaan, zouden op zoek zijn naar zakelijke partners die het beter voor elkaar hebben. Dat zegt een olie- en gasexpert in het FD. Als de olieprijs langere tijd laag blijft, krijgen de bedrijven met minder reserves het alleen maar moeilijker.

Omzet

De omzet van veel oliebedrijven staat al een tijdje onder druk. De prijs voor een vat ruwe Noordzee-olie is in de afgelopen vijf maanden met ongeveer veertig procent gedaald. Er is weinig reden om aan te nemen dat de prijs weer gaat stijgen. Zo worden in de Verenigde Staten veel schaliebronnen aangeboord en besloot de Opec, een organisatie van olieproducerende landen, onlangs om de productie voorlopig niet te verminderen.

In het recente verleden hebben nationaal en internationaal diverse overnames plaatsgevonden. Volgens een medewerker van het internationale adviesbureau Kepler Cheuvreux zijn er dit jaar al ongeveer vijfhonderd transacties geweest in de olie- en gassector met een totale waarde van zo’n 300 miljard euro. Dat er volgend jaar een verdere consolidatie in de markt plaatsvindt, daar zijn veel marktkenners dan ook van overtuigd.

Raffinaderij

Ook in Nederland is de sector volop in beweging. Een raffinaderij van Kuwait Petroleum en een opslagterminal van BP staan in de etalage, Esso verkocht eerder dit jaar stations aan Haan en Vissers Olie, Kuwait deed ruim dertig Q8-locaties van de hand aan OK Olie, terwijl het Russische Lukoil nog steeds plannen heeft voor uitbreiding op de Nederlandse markt.

Als klap op de vuurpijl deed vorige week het verhaal de ronde dat Shell interesse zou hebben in een overname van BP. Analisten betwijfelen echter of er daadwerkelijk zo’n mega-transactie komt. In 2010 zou Shell zijn Britse tegenstrever ook hebben willen overnemen, omdat BP toen in de problemen zat vanwege de ramp met boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. Dat is toen niet doorgegaan en de verwachting is dat ook nu geen deal wordt gesloten. Shell en BP wilden niet reageren op het gerucht.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.