mobiel, myorder, smartphone

Vrees voor kosten betalingsverkeer door toename mobiel afrekenen

Ondernemers en brancheorganisaties vrezen dat de kosten voor betalingsverkeer de komende jaren fors stijgen. Doordat het afrekenen met de mobiele telefoon steeds populairder wordt, zouden dure betaalmethoden zoals creditcards en PayPal terrein kunnen winnen. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor het efficiënte betalingsverkeer in Nederland en de daarbij behorende lage kosten. Dat zeggen belangenorganisaties Beta en Detailhandel Nederland. Ook zou dit blijken uit een onderzoek onder winkeliers uit diverse sectoren.  

Martijn van der Kolk van Beta legt uit: “Een aantal grote internationale bedrijven, zoals Visa, ontwikkelt in sneltreinvaart producten waarmee de klant met een mobiele telefoon kan betalen. Als de consument dit creditcard-achtige middel veel gaat gebruiken bij tankstations, stijgen de kosten de pan uit. Zo hol je eigenlijk het voordelige pinnen in Nederland uit en zadel je de ondernemers op met torenhoge kosten.”

Kosten

Uit het onderzoek van Detailhandel Nederland blijkt dat de ondervraagde winkeliers niet onwelwillend staan tegenover het mobiel afrekenen. Meer dan de helft van de deelnemers aan de enquête ziet deze vorm van betalen zelfs als een mogelijkheid om de klant beter van dienst te kunnen zijn.

Tegelijkertijd geven ondernemers aan zich zorgen te maken over de kosten die deze nieuwe vormen van betalen met zich meebrengen. “In Nederland zijn weliswaar goede afspraken gemaakt over pinbetalingen met de mobiele telefoon. Maar er ontbreekt een goed wetgevend kader voor alle andere vormen van mobiel afrekenen die nu ontwikkeld worden”, aldus Tom Ponjee, die zich namens Detailhandel Nederland bezighoudt met het betalingsverkeer.

Creditcard

”Bij mobiele betalingsvarianten van creditcardmaatschappijen of PayPal betalen winkeliers een percentage van het aankoopbedrag, in plaats van een vast laag tarief. Hierdoor kunnen de kosten voor de Nederlandse samenleving miljoenen euro’s per jaar hoger uitvallen”, aldus Ponjee.

De brancheorganisaties pleiten daarom bij de Europese Commissie voor goede regulering van het betalen met de mobiele telefoon. Er moet wat hen betreft zo snel mogelijk een duidelijk raamwerk komen voor dergelijk betalingsverkeer. Ze pleiten hiervoor binnen de Europese richtlijn voor betaaldiensten, waarover momenteel gesproken wordt.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vrees voor kosten betalingsverkeer door toename mobiel afrekenen | TankPro.nl
mobiel, myorder, smartphone

Vrees voor kosten betalingsverkeer door toename mobiel afrekenen

Ondernemers en brancheorganisaties vrezen dat de kosten voor betalingsverkeer de komende jaren fors stijgen. Doordat het afrekenen met de mobiele telefoon steeds populairder wordt, zouden dure betaalmethoden zoals creditcards en PayPal terrein kunnen winnen. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor het efficiënte betalingsverkeer in Nederland en de daarbij behorende lage kosten. Dat zeggen belangenorganisaties Beta en Detailhandel Nederland. Ook zou dit blijken uit een onderzoek onder winkeliers uit diverse sectoren.  

Martijn van der Kolk van Beta legt uit: “Een aantal grote internationale bedrijven, zoals Visa, ontwikkelt in sneltreinvaart producten waarmee de klant met een mobiele telefoon kan betalen. Als de consument dit creditcard-achtige middel veel gaat gebruiken bij tankstations, stijgen de kosten de pan uit. Zo hol je eigenlijk het voordelige pinnen in Nederland uit en zadel je de ondernemers op met torenhoge kosten.”

Kosten

Uit het onderzoek van Detailhandel Nederland blijkt dat de ondervraagde winkeliers niet onwelwillend staan tegenover het mobiel afrekenen. Meer dan de helft van de deelnemers aan de enquête ziet deze vorm van betalen zelfs als een mogelijkheid om de klant beter van dienst te kunnen zijn.

Tegelijkertijd geven ondernemers aan zich zorgen te maken over de kosten die deze nieuwe vormen van betalen met zich meebrengen. “In Nederland zijn weliswaar goede afspraken gemaakt over pinbetalingen met de mobiele telefoon. Maar er ontbreekt een goed wetgevend kader voor alle andere vormen van mobiel afrekenen die nu ontwikkeld worden”, aldus Tom Ponjee, die zich namens Detailhandel Nederland bezighoudt met het betalingsverkeer.

Creditcard

”Bij mobiele betalingsvarianten van creditcardmaatschappijen of PayPal betalen winkeliers een percentage van het aankoopbedrag, in plaats van een vast laag tarief. Hierdoor kunnen de kosten voor de Nederlandse samenleving miljoenen euro’s per jaar hoger uitvallen”, aldus Ponjee.

De brancheorganisaties pleiten daarom bij de Europese Commissie voor goede regulering van het betalen met de mobiele telefoon. Er moet wat hen betreft zo snel mogelijk een duidelijk raamwerk komen voor dergelijk betalingsverkeer. Ze pleiten hiervoor binnen de Europese richtlijn voor betaaldiensten, waarover momenteel gesproken wordt.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.