Topman van Russische Argos-bieder Sistema onder huisarrest

Eigenaar Vladimir Yevtushenkov van de Russische investeerder Sistema is onder huisarrest geplaatst. Hij wordt verdacht van fraude bij de aankoop van een miljardenbelang in de Russische oliemaatschappij Bashneft enkele jaren geleden. Sistema wilde vorig jaar Argos kopen, maar zag daar op het laatste moment van af.

De Russen spreken de fraudeverdenking tegen en geven in een persverklaring aan dat de verwerving van de aandelen van Bashneft op een legale manier is gebeurd. Het hoofd van de Russische federatie van Industriëlen en Ondernemers (RSPP) noemt de aantijgingen politiek gemotiveerd.

Rechtszaak

De zaak wordt door de federatie al Yukos 2.0 genoemd. Daarmee wordt een vergelijking gemaakt met de rechtszaak en detentie van Yukos-topman Mikhail Chodorkovski, die in 2005 achter tralies verdween, waarna zijn bedrijf in handen van de staat kwam. De vrees bestaat dat zaak tegen Yevtushenkov een zelfde politiek gemotiveerde achtergrond heeft, onder andere omdat staatsoliemaatschappij Rosneft ook interesse zou hebben in Bashneft.

Sistema heeft lange tijd geprobeerd om Argos over te nemen. Aanvankelijk leek de deal door te gaan. Argos communiceerde dat de overname, waarmee een bedrag van 750 miljoen euro was gemoeid, bijna rond was. Uiteindelijk mislukten de pogingen vorig jaar toch, waarna de Russen zich terugtrokken.

Vermogen

Yevtushenkov staat in de top-20 van rijkste personen in Rusland, volgens het Amerikaanse tijdschrift Forbes. De man heeft een geschat vermogen van bijna zeven miljard euro.

Lees ook: Deal tussen Argos en Russisch Sistema van de baan

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Topman van Russische Argos-bieder Sistema onder huisarrest | TankPro.nl

Topman van Russische Argos-bieder Sistema onder huisarrest

Eigenaar Vladimir Yevtushenkov van de Russische investeerder Sistema is onder huisarrest geplaatst. Hij wordt verdacht van fraude bij de aankoop van een miljardenbelang in de Russische oliemaatschappij Bashneft enkele jaren geleden. Sistema wilde vorig jaar Argos kopen, maar zag daar op het laatste moment van af.

De Russen spreken de fraudeverdenking tegen en geven in een persverklaring aan dat de verwerving van de aandelen van Bashneft op een legale manier is gebeurd. Het hoofd van de Russische federatie van Industriëlen en Ondernemers (RSPP) noemt de aantijgingen politiek gemotiveerd.

Rechtszaak

De zaak wordt door de federatie al Yukos 2.0 genoemd. Daarmee wordt een vergelijking gemaakt met de rechtszaak en detentie van Yukos-topman Mikhail Chodorkovski, die in 2005 achter tralies verdween, waarna zijn bedrijf in handen van de staat kwam. De vrees bestaat dat zaak tegen Yevtushenkov een zelfde politiek gemotiveerde achtergrond heeft, onder andere omdat staatsoliemaatschappij Rosneft ook interesse zou hebben in Bashneft.

Sistema heeft lange tijd geprobeerd om Argos over te nemen. Aanvankelijk leek de deal door te gaan. Argos communiceerde dat de overname, waarmee een bedrag van 750 miljoen euro was gemoeid, bijna rond was. Uiteindelijk mislukten de pogingen vorig jaar toch, waarna de Russen zich terugtrokken.

Vermogen

Yevtushenkov staat in de top-20 van rijkste personen in Rusland, volgens het Amerikaanse tijdschrift Forbes. De man heeft een geschat vermogen van bijna zeven miljard euro.

Lees ook: Deal tussen Argos en Russisch Sistema van de baan

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.