Miljoenenschade door brand bij Tamoil-station in Eindhoven

Een Tamoil-tankstation in Eindhoven is in de nacht van zaterdag op zondag volledig uitgebrand. Een nabijgelegen flatgebouw liep door de brand zoveel schade op, dat het moet worden afgebroken. Ook een naastgelegen outletwinkel met motorkleding was niet meer te redden. De schade loopt in de miljoenen. De politie vermoedt dat de brand is aangestoken. “We zijn daarom ook gevraagd om aangifte te doen van brandstichting”, zegt Tamoil-directeur Peter Etman.

Het station ligt aan de 1e Lieven de Keylaan in het noorden van de stad en was een bemande locatie. Doden of gewonden zijn er gelukkig niet gevallen. Wel moesten bewoners van een flatgebouw naast het station worden geëvacueerd, omdat er instortingsgevaar was. Het gaat hierbij om Poolse werknemers van uitzendbureau EU-people. Met de sloop van het gebouw is inmiddels begonnen.

Veiligheid

Tamoil is geen eigenaar van het station, maar huurt de vestiging. “Of we op die locatie een nieuw station kunnen exploiteren, hangt dus mede van de eigenaar af”, aldus Etman. “Maar wij zouden het in ieder geval graag voortzetten.” Klanten kunnen onder meer terecht bij vijf andere Tamoil-vestigingen in Eindhoven. Ook het personeel kan aan de slag bij andere locaties.

In de nacht van vrijdag op zaterdag was er ook brand bij een ander Eindhovens tankstation. De brand bij de Avia-locatie startte rond hetzelfde tijdstip als bij Tamoil, maar dan een nacht eerder. De exploitante van de vestiging aan de Hastelweg is ervan overtuigd dat er sprake is van brandstichting. Dat blijkt volgens haar onder meer uit de camerabeelden. De dader heeft volgens haar eerst het rolluik en de deur geforceerd, waarna er brandstof naar binnen is gegooid.

Brand

De politie zegt te gaan onderzoeken waardoor de brand bij de Tamoil-vestiging is ontstaan. Het onderzoek is echter nog niet gestart, omdat de veiligheidssituatie dat nog niet toelaat. Eerst moet de nabijgelegen flat worden afgebroken. Pas daarna kunnen de schade-experts aan de slag. “Over de exacte oorzaak kunnen we nog niets zeggen. Daar is het echt te vroeg voor”, aldus een politiewoordvoerder. Al bestaat het vermoeden dat de brand is gestart in de winkel van het station, rond kwart voor vier zondagochtend. Of ook deze brand is aangestoken, is dus nog niet bekend. Maar Etman geeft aan maandag aangifte te gaan doen.

De brand legde een aanpalende outletstore volledig in de as. Ook ontstonden scheuren in enkele steunpilaren van het naastgelegen flatgebouw en was er een risico dat onderdelen van het gebouw af zouden vallen door de hitte. Tot halverwege zondagmiddag was de brandweer bezig met blussen, waarbij zo’n zeventig brandweerlieden waren uitgerukt.

Lees ook: Twee lichtgewonden bij explosies Shell-reactor Moerdijk

Onderwerpen: , ,

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.