Kip wil compacte caravans verhuren via tankstations

Caravanmaker Kip wil zijn producten gaan verhuren via tankstations. Volgend jaar maart moeten de eerste vestigingen gaan starten. Dat maakt het Hoogeveense bedrijf bekend. Het gaat hierbij niet om reguliere caravans, maar om een kleine variant, de zogeheten Shelter. Daarmee wil Kip ook mikken op festivalgangers en sporters die bijvoorbeeld een weekendje gaan surfen.

De huidige directeur van Kip is Henk Gunnink. Hij is voormalig directeur van het bedrijf Boedelbak, dat vier jaar geleden de noodlijdende caravanbouwer overnam. Inmiddels is Boedelbak overgenomen door Europcar en focust Gunnink zich volledig op de caravanmarkt. Hij ziet tankstations als een goed kanaal en is momenteel met enkele grote petrolketens in gesprek. Welke dit zijn, wil de directeur niet meedelen.

Tankstations

”Voor tankstations kan dit een zeer interessante aanvulling zijn op wat ze al bieden. Je krijgt hierdoor wellicht klanten naar je toe die normaal gesproken niet naar jouw vestiging komen. En wie een caravan huurt, moet vroeg of laat ook tanken. En dan nemen ze misschien nog wat mee in de shop.”

De verkoop van de caravans in Nederland daalt, maar de verhuur zit in stijgende lijn. Momenteel verhuurt het Drentse bedrijf namelijk al caravans via de eigen vestiging in Hoogeveen. ”En in de zomer zijn ze allemaal weg.” Een verklaring daarvoor heeft hij wel. ”Je ziet steeds meer dat mensen grote gebruiksvoorwerpen niet meer kopen, maar huren of delen. Op die trend springen we in met dit initiatief”, aldus de Kip-directeur.

Aanpassingen

Diverse exploitanten hebben de fabrikant dus al benaderd. De producent heeft de boot nog even afgehouden, omdat het bedrijf nog niet klaar was voor verhuur via tankstations. Er moeten namelijk nog aanpassingen worden gedaan aan de caravan, meent Gunnink. Hij moet ’hufterproof’ worden. In de fabricage van nieuwe producten wordt daar rekening mee gehouden. Zo wordt er bijvoorbeeld een kleine rubberen bumper aangebracht.

Momenteel vraagt Kip bij haar eigen vestiging 350 euro per week. Daarbij zit een verplichting om de caravan minimaal twee weken te huren. Bij het petrolkanaal zou die verplichting verdwijnen en kunnen ze ook per dag worden verhuurd. Wat een caravan per dag zou kosten, doet Gunnink nog geen uitspraak over.

Pomphouders

Kip staat zowel open voor verhuur via grote ketens als via individuele pomphouders. De exploitanten kunnen kiezen voor het kopen van caravans en deze in eigen beheer verhuren. Of besluiten om het eigendom te laten aan Kip, maar de mobiele verblijven wel te verhuren via het eigen tankstation, waarbij de pomphouders dan een bepaalde dealermarge krijgen. ”Ook zijn er diverse tussenvormen mogelijk”, zegt Gunnink.

Het bedrijf is sowieso van plan om een eigen website in te richten voor de verhuur van de caravans. Daarop komen ook alle betrokken petrolbedrijven te staan. Bezoekers kunnen dan zien welk tankstation het dichtst bij hen in de buurt ligt.

Petrol

Gunnink benadrukt dat de caravan die hij voor het petrolkanaal voor ogen heeft, de Shelter (zie foto), behoorlijk afwijkt van een reguliere caravan. Onder meer vanwege het compacte karakter van het product.

”Daardoor is hij ook geschikt voor bezoekers van een festival als Lowlands. Of voor sportievelingen die er in het weekend op uit trekken met de mountainbike of surfplank. En we denken aan mensen die bijvoorbeeld met de fiets door Frankrijk willen rijden. Met een kleinere caravan kunnen ze zich makkelijker verplaatsen.”

Trekhaak

Doordat de mobiele verblijven voor meer doeleinden te gebruiken zijn, verwacht Gunnink dat ze van maart tot diep in het najaar te verhuren zijn. Mede ook doordat de trekhaak-dichtheid in Nederland heel groot is. In de drie wintermaanden kan dan eventueel onderhoud worden gedaan.

Tom van Gurp

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Kip wil compacte caravans verhuren via tankstations | TankPro.nl

Kip wil compacte caravans verhuren via tankstations

Caravanmaker Kip wil zijn producten gaan verhuren via tankstations. Volgend jaar maart moeten de eerste vestigingen gaan starten. Dat maakt het Hoogeveense bedrijf bekend. Het gaat hierbij niet om reguliere caravans, maar om een kleine variant, de zogeheten Shelter. Daarmee wil Kip ook mikken op festivalgangers en sporters die bijvoorbeeld een weekendje gaan surfen.

De huidige directeur van Kip is Henk Gunnink. Hij is voormalig directeur van het bedrijf Boedelbak, dat vier jaar geleden de noodlijdende caravanbouwer overnam. Inmiddels is Boedelbak overgenomen door Europcar en focust Gunnink zich volledig op de caravanmarkt. Hij ziet tankstations als een goed kanaal en is momenteel met enkele grote petrolketens in gesprek. Welke dit zijn, wil de directeur niet meedelen.

Tankstations

”Voor tankstations kan dit een zeer interessante aanvulling zijn op wat ze al bieden. Je krijgt hierdoor wellicht klanten naar je toe die normaal gesproken niet naar jouw vestiging komen. En wie een caravan huurt, moet vroeg of laat ook tanken. En dan nemen ze misschien nog wat mee in de shop.”

De verkoop van de caravans in Nederland daalt, maar de verhuur zit in stijgende lijn. Momenteel verhuurt het Drentse bedrijf namelijk al caravans via de eigen vestiging in Hoogeveen. ”En in de zomer zijn ze allemaal weg.” Een verklaring daarvoor heeft hij wel. ”Je ziet steeds meer dat mensen grote gebruiksvoorwerpen niet meer kopen, maar huren of delen. Op die trend springen we in met dit initiatief”, aldus de Kip-directeur.

Aanpassingen

Diverse exploitanten hebben de fabrikant dus al benaderd. De producent heeft de boot nog even afgehouden, omdat het bedrijf nog niet klaar was voor verhuur via tankstations. Er moeten namelijk nog aanpassingen worden gedaan aan de caravan, meent Gunnink. Hij moet ’hufterproof’ worden. In de fabricage van nieuwe producten wordt daar rekening mee gehouden. Zo wordt er bijvoorbeeld een kleine rubberen bumper aangebracht.

Momenteel vraagt Kip bij haar eigen vestiging 350 euro per week. Daarbij zit een verplichting om de caravan minimaal twee weken te huren. Bij het petrolkanaal zou die verplichting verdwijnen en kunnen ze ook per dag worden verhuurd. Wat een caravan per dag zou kosten, doet Gunnink nog geen uitspraak over.

Pomphouders

Kip staat zowel open voor verhuur via grote ketens als via individuele pomphouders. De exploitanten kunnen kiezen voor het kopen van caravans en deze in eigen beheer verhuren. Of besluiten om het eigendom te laten aan Kip, maar de mobiele verblijven wel te verhuren via het eigen tankstation, waarbij de pomphouders dan een bepaalde dealermarge krijgen. ”Ook zijn er diverse tussenvormen mogelijk”, zegt Gunnink.

Het bedrijf is sowieso van plan om een eigen website in te richten voor de verhuur van de caravans. Daarop komen ook alle betrokken petrolbedrijven te staan. Bezoekers kunnen dan zien welk tankstation het dichtst bij hen in de buurt ligt.

Petrol

Gunnink benadrukt dat de caravan die hij voor het petrolkanaal voor ogen heeft, de Shelter (zie foto), behoorlijk afwijkt van een reguliere caravan. Onder meer vanwege het compacte karakter van het product.

”Daardoor is hij ook geschikt voor bezoekers van een festival als Lowlands. Of voor sportievelingen die er in het weekend op uit trekken met de mountainbike of surfplank. En we denken aan mensen die bijvoorbeeld met de fiets door Frankrijk willen rijden. Met een kleinere caravan kunnen ze zich makkelijker verplaatsen.”

Trekhaak

Doordat de mobiele verblijven voor meer doeleinden te gebruiken zijn, verwacht Gunnink dat ze van maart tot diep in het najaar te verhuren zijn. Mede ook doordat de trekhaak-dichtheid in Nederland heel groot is. In de drie wintermaanden kan dan eventueel onderhoud worden gedaan.

Tom van Gurp

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.