Lukoil verkoopt alle tankstations in vier Europese landen

Lukoil heeft besloten haar retail-activiteiten in Oekraïne, Slowakije, Hongarije en Tsjechië te verkopen. De Russische oliemaatschappij doet in totaal 378 stations van de hand. Tegen het einde van dit jaar moeten alle transacties zijn afgerond. Welke bedragen met de diverse deals zijn gemoeid, heeft geen van de betrokken bedrijven bekendgemaakt.

Veruit het grootste deel van de stations ligt in Oekraïne. De 240 vestigingen in het Oost-Europese land komen in handen van het Oostenrijkse bedrijf Amic Energy Management. Amic is een investeringsmaatschappij en heeft een focus op energieprojecten in Centraal en Oost-Europa.

Overname

Het vertrek uit Oekraïne maakt onderdeel uit van een ’optimalisatie-plan’ van Lukoil, net als de verkoop van bedrijfsonderdelen in de andere drie bovengenoemde landen. Zo gaan de 44 stations in Tsjechië over naar Slovnaft, een Slowaakse dochterbedrijf van het Hongaarse Mol Group.

Een ander Hongaars bedrijf, Norm Benzinkut Kft heeft besloten om 75 stations in Hongarije en 19 Slowaakse vestigingen van Lukoil te kopen. Vermoedelijk worden de transacties dit jaar voltooid, als toestemming wordt verkregen van alle bevoegde autoriteiten.

Nederland

Plannen om in Nederland stations van de hand te doen, zijn er niet bij het Russische bedrijf. Integendeel, Lukoil heeft meerdere keren aangegeven op de Nederlandse markt te blijven zoeken naar mogelijkheden voor uitbreiding. Zo werd eind vorig jaar bekend dat de Russen het Rotonde-netwerk wilden overnemen. Inmiddels is het grootste deel van de omkleuring van de 21 overgenomen stations voltooid.

Lukoil betrad in 2012 de Nederlandse tankstation-markt. Het is de grootste, onafhankelijke oliemaatschappij van Rusland en heeft in ons land inmiddels ongeveer zestig vestigingen. Het bedrijf produceert twee procent van de wereldwijde olie en een zesde van alle Russische olie.

Lees ook: Lukoil kleurt Rotonde-tankstations om naar eigen vlag

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.