Twee lichtgewonden bij explosies Shell-reactor Moerdijk

Door een brand met enkele explosies bij een reactor van Shell in Moerdijk zijn dinsdagavond twee mensen lichtgewond geraakt. Ze moesten met brandwonden naar het ziekenhuis. Er zijn geen doden gevallen bij het incident. De brand was na enkele uren onder controle, maakten de veiligheidsdiensten bekend.

De brand ontstond dinsdag rond 22:45 uur en ging gepaard met enkele explosies. In de verre omtrek werden de knallen gehoord. Onder meer in de dorpen Klundert, Zevenbergen en Moerdijk zelf was sprake van overlast.

Brandweer

Bij het incident is ethylbenzeen vrijgekomen. Die stof is niet gevaarlijk voor de volksgezondheid, al kunnen de deeltjes wel zorgen voor kortstondige irritatie aan ogen of luchtwegen. Uit metingen van de brandweer zou blijken dat er geen concentratie van gevaarlijke stoffen is gevonden in de rook.

De ontploffingen die dinsdagavond plaatsvonden, waren bij een reactorvat op de Moerdijkse raffinaderij. Op het moment van de explosie was het vat niet in gebruik, maar werd het onderhouden.

Raffinaderij

Het industrieterrein waar de raffinaderij ligt, is afgesloten. Er was na de explosies geen scheepvaart mogelijk op het Hollands Diep en de op- en afritten van de vlakbij gelegen snelweg A17 waren afgesloten. Volgens de autoriteiten was er geen noodzaak om woningen te ontruimen.

Het Shell-bedrijfsonderdeel ligt op hetzelfde industrieterrein als Chemie Pack, waar in januari 2011 een grote brand uitbrak. Destijds zorgde dat voor ernstige vervuiling van onder andere landbouwgewassen en water.

Bekijk hieronder een amateurvideo van de brand in Moerdijk:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.