Bovag regelt voor pomphouders korting op auteursrechten

Bovag heeft een centrale kortingsafspraak gemaakt met auteursrechten-organisaties Buma, Sena en Videma. Leden van de belangenbehartiger krijgen daardoor niet alleen een korting, de afspraak moet ze ook een hoop administratieve rompslomp besparen. De brancheorganisatie is, volgens eigen zeggen, de eerste branchevereniging in Nederland die een dergelijke afspraak heeft gemaakt.

Veel tankstations hebben voor medewerkers of klanten muziek of televisie aanstaan. In Nederland is bij wet geregeld dat een bedrijf hiervoor een vergoeding betaalt aan auteursrechten-organisaties. Voor muziek zijn dat Buma en Sena. Voor videobeelden is dat Videma.

Tankstation

Dankzij de centrale afspraak kunnen leden via het Ledenportaal van de belangenorganisatie alle benodigde licenties voor het gebruik van muziek en beelden in één keer registreren. Dat levert een aantal aantrekkelijke voordelen op, zegt branchemanager Jan Bessembinders. “Leden die zich melden voor een licentie bij de drie partijen ontvangen nu al tot 33,3 procent korting. Wie gebruik maakt van de Bovag-regeling ontvangt daar bovenop nog eens 15 procent korting. Dat scheelt serieus geld.”

Deelnemers aan de collectieve regeling krijgen géén controles meer. “Bovendien stuurt Bovag de betreffende leden voortaan jaarlijks één factuur, waarop de korting al in mindering is gebracht. Je hebt dus geen last meer van losse facturen en het bijbehorende gedoe”, aldus Bessembinders. De afspraken gelden vanaf het begin van dit jaar.

Muziek

Bovag wisselt jaarlijks gegevens uit van alle leden die licenties via de organisatie hebben geregeld. Deelnemers die de juiste gegevens invullen, kunnen in principe moeiteloos door een eventuele controle heen komen. Ook wanneer er géén gebruik wordt gemaakt van muziek of televisie is registratie aan te raden.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.