Branche en banken eensgezind over betalingsverkeer

AMSTERDAM – De website van iDEAL. iDEAL is een betaalstandaard voor veilige en directe betalingen op internet via internetbankieren. iDEAL is online betalen via uw eigen bank. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

De tankstationbranche en de banken hebben een hoofdlijnenakkoord over de toekomst van het toonbank-betalingsverkeer bereikt. In het akkoord zijn afspraken gemaakt over onder meer pinbetalingen: over kosten, hoe ga je om met systeemstoringen en hoe kan pinnen nog verder worden gestimuleerd. Concrete afspraken zijn nog niet bekendgemaakt. In de loop van maart verwachten de onderhandelaars meer duidelijkheid te kunnen geven.

Onderhandelaar Martijn van der Kolk van Beta is blij met het principeakkoord. ”We zijn hier bijna een jaar mee bezig geweest en hebben er veel energie in gestoken. Het is mooi als je dan ook resultaat bereikt. En een resultaat waar we tevreden mee kunnen zijn, alhoewel we de concrete plannen wel nog moeten uitwerken met de banken. Daar hangt natuurlijk veel van af.”

Duidelijkheid

Concrete veranderingen kan Van der Kolk nog niet meedelen. Eerst is nog verder overleg noodzakelijk en moeten de resultaten aan de achterbannen worden voorgelegd. Waarschijnlijk volgt binnen enkele maanden duidelijkheid. Bij het overleg waren Detailhandel Nederland, Koninklijke Horeca Nederland en de Gezamenlijke benzinebranches aanwezig. Laatstgenoemde bestaat uit Beta, Bovag, Nove en VNPI, de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie.

De oude afspraken omtrent betalingen dateren van ruim acht jaar geleden, al vond in 2009 wel een update plaats in verband met invoering van EMV. Een nieuwe overeenkomst was noodzakelijk, omdat de afspraken uit het in 2005 gesloten convenant eindig waren. Bovendien was in de oude overeenkomst vastgelegd dat nieuw overleg plaats zou vinden.

Sepa

”In het betalingsverkeer is best het een en ander veranderd de afgelopen jaren”, zegt Erik de Vries van Nove, de branchevereniging voor brandstofhandelaren. ”Bijvoorbeeld het aantal pinbetalingen is fors toegenomen. Daarnaast komen de nieuwe regels rondom het Europese betalingsverkeer (Sepa, red.) eraan. Daar zijn ook afspraken over gemaakt.”

De nieuwe afspraken gelden overigens niet alleen voor de tankstationbranche, maar voor de gehele detailhandel. Voor vragen kunnen geïnteresseerden contact opnemen met Beta.

Lees ook: Bedrijven krijgen meer ruimte voor overgang naar Sepa

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.