munten, euro, geld

Pomphouder volgend jaar meer kwijt aan pensioenpremies

Pomphouders gaan vanaf volgend jaar meer betalen voor de pensioenen van hun personeelsleden. De premie blijft weliswaar gelijk, maar het werkgeversdeel van die premie gaat omhoog. Dat maakte het pensioenfonds waar de tankstationbranche onder valt, Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT), dinsdag bekend.

De werkgevers moeten in het komende jaar 63,2 procent van de pensioenpremie afdragen. Dat is dit jaar nog 53,2 procent. De werknemers dragen de overige 36,8 procent van de premie af. Daardoor houden werknemers meer over van hun brutoloon. De pensioenpremie is voor volgend jaar vastgesteld op 18,1 procent van de loonsom, net als dit jaar. Door de gelijkblijvende premie verwacht PMT zijn reserves weer te kunnen vergroten.

Versobering

Het opbouwpercentage wordt wel verlaagd, van 2,236 naar 1,9 procent. Een versobering van de pensioenregeling, noemt het PMT die maatregel. Ook de franchise, het deel van de loonsom waarover geen pensioen wordt opgebouwd, gaat omlaag van 15.904 naar 15.554 euro.

Onlangs gaf het pensioenfonds aan een verhoging van de premie en een verlaging van de pensioenuitkering te overwegen. Dit vanwege een dekkingsgraad die niet voldeed aan de door De Nederlandse Bank (DNB) opgelegde eis van 105 procent aan het einde van dit jaar. Daar zit het fonds nu wel dichtbij.

Premie

De dekkingsgraad is een indicator van hoe goed het fonds er financieel voor staat. Die indicator is bij het PMT de afgelopen tijd fiks verbeterd, van 101,5 procent eind september naar 104,1 procent eind oktober. Een verhoging van de premie is daardoor niet noodzakelijk. Cijfers van de dekkingsgraad eind november zijn nog niet bekendgemaakt.

Tom van Gurp

Lees ook: Pensioenfonds PMT waarschuwt voor verhoging premie

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.