Bovag: ‘Ook na jaarwisseling strijden tegen accijnsverhoging’

Branchevereniging Bovag wil ook na 1 januari blijven strijden tegen de geplande accijnsverhoging op brandstof. Dat zei de belangenorganisatie donderdag tijdens haar Jaarcongres. Ook ondernemersvrijheid, behoud van tabaksverkoop en de uitrol van het shopdashboard staan het komende jaar centraal. Bovag wil blijven monitoren hoe groot het grenseffect is. “En we zullen niet aarzelen om de resultaten bij de betrokken politici onder de aandacht te brengen.”

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft aangegeven voor de zomervakantie de gevolgen van de accijnsverhogingen te evalueren. “Maar als het aan ons ligt, doet hij dat al veel eerder,” aldus Jan Bessembinders van Bovag Tankstations. Daarom riep Bovag-voorzitter Koos Burgman de leden tijdens het Jaarcongres ook op zoveel mogelijk cijfers over het grenstoerisme aan te leveren.

Protesteren

Op het jaarcongres van de brancheorganisatie werd volop gediscussieerd over de aanstaande accijnsverhoging. Onder meer CDA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Sybrand Buma liet daar zijn stem horen. Hij is fel tegenstander van de belastingmaatregel en roept pomphouders in de grensstreek op om te blijven protesteren.

“Zoek contact met de lokale politiek, de gemeenteraadsleden, de volksvertegenwoordigers bij de provincie. Leg hen uit hoe de accijnspolitiek ingrijpt in je bedrijf.” Door de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen zijn de lokale afdelingen van politieke partijen extra ontvankelijk voor signalen uit de eigen omgeving, denkt Buma.

Tabak

Naast de accijnzen wil Bovag ook ijveren voor het behoud van tabaksverkoop in het petrolkanaal. Plannen om de verkoop niet meer toe te staan, zijn er momenteel niet. Al wilde de SP wel een verbod. Hun voorstel behaalde echter geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Toch sluit Bessembinders niet uit dat dergelijke plannen in de toekomst weer de kop op steken, hetgeen de branchevereniging wil bestrijden. De accijnzen op tabak gaan eind 2014 waarschijnlijk ook omhoog, met 9 cent per pakje shag of sigaretten. “En ook daar gaan we ons tegen verzetten.”

Tom van Gurp

Foto: Maurits van Hout

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.