‘Pomphouders kunnen flink verdienen aan elektrische rijders’

Het petrolkanaal is prima geschikt voor het exploiteren van snellaadpalen voor elektrische voertuigen. Een klant die zijn voertuig oplaadt, gaat namelijk altijd de shop in. Dat zei general manager Hans Streng van ABB, leverancier van onder meer laadpalen, donderdag tijdens een seminar over elektrisch vervoer in Delft. “Als je op een locatie zit waar veel traffic langskomt, kun je er flink aan verdienen.”

De gemiddelde elektrische rijder heeft namelijk meer te besteden dan veel reguliere automobilisten, denkt Streng. “Daarom zou ik ze graag in mijn shop willen hebben als ik pomphouder was”, licht hij toe. “Ik rijd uiteraard ook elektrisch en als ik oplaad, loop ik altijd de pompshop in als er eentje in de buurt is. Zo’n oplaadbeurt kan tot dertig minuten duren en al die tijd ben ik in de shop. Ik koop daar nu vaak een kopje koffie, maar ben best bereid meer te kopen.”

Assortiment

“Daar zou je je assortiment op aan kunnen passen. Denk bijvoorbeeld eens aan schoenen. Als ik in een pompshop een paar mooie schoenen zie, wil ik die best kopen. Tijd om ze te passen heb ik wel.”

Niet elke locatie is geschikt voor het exploiteren van een snellaadpaal. “Je moet het vooral doen als je gevestigd bent aan een snelweg of andere locatie met veel langsrijdend verkeer.” Weinig elektrische rijders zijn volgens Streng bereid om een stukje om te rijden voor een oplaadpunt.

Elektrisch

De locatie is dus essentieel. “Daarom zie je ook een speler als Fastned verschijnen. Die is nu zoveel mogelijk locaties langs belangrijke wegen aan het innemen. Als we straks echt op grote schaal elektrisch gaan rijden in Nederland, zit Fastned goed.” De exploitant van laadpalen wil eind deze maand haar eerste vestigingen openen.

Als een ondernemer besluit een snellaadpaal te plaatsen, is een paal met een vermogen van 50 kilowatt een gebruikelijke keuze. Investeringen hiervoor liggen tussen de 20.000 en 30.000 euro, inclusief installatie. Een pomphouder kan volgens Streng de elektrische ‘brandstof’ op verschillende manier aanbieden. “Je kunt daarbij denken aan het principe ‘all you can charge’. Daarbij vraag je bijvoorbeeld 10 euro, ongeacht de hoeveelheid die iemand ‘tankt’. De elektriciteit kost je maximaal 2,50 euro. Dus dan pak je een mooie marge.”

Gratis

“Ook kun je kiezen voor het gratis aanbieden van elektriciteit, puur om de klant naar de pompshop te krijgen. Of je vraagt één of twee euro. En die geef je vervolgens terug als de klant iets koopt, bijvoorbeeld een kop koffie.”

Volgens Streng kun je nog veel verder gaan. Hij denkt bijvoorbeeld aan het sluiten van een deal met een supermarkt. “Je kunt je boodschappen tegenwoordig online bestellen. Als ik twintig minuten in een pompshop ben en er staat een tablet waarmee ik op internet kan, kan ik mooi mijn boodschappen doen. Als je dat online boodschappen in je winkel promoot, kun je misschien de opbrengst met de betreffende supermarkt delen. Zo trek je de online retail naar je toe. Wees creatief.”

Oplaadpunten

Met een snellader kost het volledig opladen van een elektrisch voertuig op dit moment vijftien tot dertig minuten. Dat de duur van een complete oplaadbeurt veel korter wordt, is niet de verwachting. Wel geeft ABB aan dat een aanzienlijk deel van de elektrische rijders de oplaadpunten onderweg vooral gebruikt om thuis te komen. Het grootste deel van het opladen gebeurt thuis.

“Maar dan is een automobilist altijd nog vijf tot tien minuten in je shop”, zeg Streng. “Zeker met slecht weer blijven ze niet buiten staan. Je krijgt ze geheid je winkel in.”

Grens

Ook voor pomphouders in de grensstreek kan het interessant zijn. “Als je veel benzine- en dieselklanten verliest, zorg dat je in ieder geval de elektrische rijder naar je vestiging krijgt. Zet er wat zitgelegenheden in, maak er een vergaderruimte van, bied gratis wifi aan. Er zijn volop mogelijkheden.”

Tom van Gurp

Lees ook: Eerste snellaadpaal langs rijksweg geopend

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “‘Pomphouders kunnen flink verdienen aan elektrische rijders’”

Emmergy|18.11.13|10:02

volgens mij moet je laadlocaties met name combineren met flexwerkplekken of andere ontmoetingsplekken. Langs de snelweg kan natuurlijk prima om even thuis te komen, maar als je goede ontmoetingsplekken of werkplekken onderweg hebt lijkt dat een stuk zinvoller. De pomphouder kan hiermee natuurlijk ook uitbreiden als hij/zij dat wil.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Pomphouders kunnen flink verdienen aan elektrische rijders’ | TankPro.nl

‘Pomphouders kunnen flink verdienen aan elektrische rijders’

Het petrolkanaal is prima geschikt voor het exploiteren van snellaadpalen voor elektrische voertuigen. Een klant die zijn voertuig oplaadt, gaat namelijk altijd de shop in. Dat zei general manager Hans Streng van ABB, leverancier van onder meer laadpalen, donderdag tijdens een seminar over elektrisch vervoer in Delft. “Als je op een locatie zit waar veel traffic langskomt, kun je er flink aan verdienen.”

De gemiddelde elektrische rijder heeft namelijk meer te besteden dan veel reguliere automobilisten, denkt Streng. “Daarom zou ik ze graag in mijn shop willen hebben als ik pomphouder was”, licht hij toe. “Ik rijd uiteraard ook elektrisch en als ik oplaad, loop ik altijd de pompshop in als er eentje in de buurt is. Zo’n oplaadbeurt kan tot dertig minuten duren en al die tijd ben ik in de shop. Ik koop daar nu vaak een kopje koffie, maar ben best bereid meer te kopen.”

Assortiment

“Daar zou je je assortiment op aan kunnen passen. Denk bijvoorbeeld eens aan schoenen. Als ik in een pompshop een paar mooie schoenen zie, wil ik die best kopen. Tijd om ze te passen heb ik wel.”

Niet elke locatie is geschikt voor het exploiteren van een snellaadpaal. “Je moet het vooral doen als je gevestigd bent aan een snelweg of andere locatie met veel langsrijdend verkeer.” Weinig elektrische rijders zijn volgens Streng bereid om een stukje om te rijden voor een oplaadpunt.

Elektrisch

De locatie is dus essentieel. “Daarom zie je ook een speler als Fastned verschijnen. Die is nu zoveel mogelijk locaties langs belangrijke wegen aan het innemen. Als we straks echt op grote schaal elektrisch gaan rijden in Nederland, zit Fastned goed.” De exploitant van laadpalen wil eind deze maand haar eerste vestigingen openen.

Als een ondernemer besluit een snellaadpaal te plaatsen, is een paal met een vermogen van 50 kilowatt een gebruikelijke keuze. Investeringen hiervoor liggen tussen de 20.000 en 30.000 euro, inclusief installatie. Een pomphouder kan volgens Streng de elektrische ‘brandstof’ op verschillende manier aanbieden. “Je kunt daarbij denken aan het principe ‘all you can charge’. Daarbij vraag je bijvoorbeeld 10 euro, ongeacht de hoeveelheid die iemand ‘tankt’. De elektriciteit kost je maximaal 2,50 euro. Dus dan pak je een mooie marge.”

Gratis

“Ook kun je kiezen voor het gratis aanbieden van elektriciteit, puur om de klant naar de pompshop te krijgen. Of je vraagt één of twee euro. En die geef je vervolgens terug als de klant iets koopt, bijvoorbeeld een kop koffie.”

Volgens Streng kun je nog veel verder gaan. Hij denkt bijvoorbeeld aan het sluiten van een deal met een supermarkt. “Je kunt je boodschappen tegenwoordig online bestellen. Als ik twintig minuten in een pompshop ben en er staat een tablet waarmee ik op internet kan, kan ik mooi mijn boodschappen doen. Als je dat online boodschappen in je winkel promoot, kun je misschien de opbrengst met de betreffende supermarkt delen. Zo trek je de online retail naar je toe. Wees creatief.”

Oplaadpunten

Met een snellader kost het volledig opladen van een elektrisch voertuig op dit moment vijftien tot dertig minuten. Dat de duur van een complete oplaadbeurt veel korter wordt, is niet de verwachting. Wel geeft ABB aan dat een aanzienlijk deel van de elektrische rijders de oplaadpunten onderweg vooral gebruikt om thuis te komen. Het grootste deel van het opladen gebeurt thuis.

“Maar dan is een automobilist altijd nog vijf tot tien minuten in je shop”, zeg Streng. “Zeker met slecht weer blijven ze niet buiten staan. Je krijgt ze geheid je winkel in.”

Grens

Ook voor pomphouders in de grensstreek kan het interessant zijn. “Als je veel benzine- en dieselklanten verliest, zorg dat je in ieder geval de elektrische rijder naar je vestiging krijgt. Zet er wat zitgelegenheden in, maak er een vergaderruimte van, bied gratis wifi aan. Er zijn volop mogelijkheden.”

Tom van Gurp

Lees ook: Eerste snellaadpaal langs rijksweg geopend

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “‘Pomphouders kunnen flink verdienen aan elektrische rijders’”

Emmergy|18.11.13|10:02

volgens mij moet je laadlocaties met name combineren met flexwerkplekken of andere ontmoetingsplekken. Langs de snelweg kan natuurlijk prima om even thuis te komen, maar als je goede ontmoetingsplekken of werkplekken onderweg hebt lijkt dat een stuk zinvoller. De pomphouder kan hiermee natuurlijk ook uitbreiden als hij/zij dat wil.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.