EMV, pinnen

Beta: banken moeten weekendomzet pomphouders sneller bijboeken

EMV, pinnen

Branchevereniging Beta wil dat de weekendomzet van pomphouders sneller op de bankrekening wordt bijgeschreven. Nu moeten tankstationondernemers wachten tot maandag voor ze kunnen beschikken over pinomzet van zaterdag en zondag. Die termijn moet echt korter, vindt de belangenclub. De vereniging is hierover, samen met Detailhandel Nederland, in conclaaf met financiële instellingen.

In sommige gevallen duurt het zelfs langer dan twee dagen voordat omzet wordt bijgeboekt. “Denk aan kerstdagen die op maandag en dinsdag vallen of aan Pasen”, legt betalingsverkeerexpert Martijn van der Kolk uit. “Dan moet je drie of vier dagen wachten op je geld.” Een slechte zaak vindt hij. “Drie of vier dagen is echt veel te lang. Banken moeten in staat zijn om sneller het geld bij te schrijven. Het wordt bij de klanten immers ook meteen afgeschreven. De Nederlandsche Bank heeft al aangegeven dat het mogelijk is.“ Het liefst heeft Beta dat de transacties 24 uur per dag en 7 dagen per week worden bijgeboekt. “Maar desnoods gebeurt het eenmaal per dag. Dat is ook al een verbetering.”

Brandstof

Een ondernemer moet, wat Beta betreft, altijd over zijn geld kunnen beschikken. “Op maandag wordt bijvoorbeeld vaak de brandstof geleverd. Dan is het prettig om dat mede met de weekendomzet te betalen. Je hoeft immers minder krediet te vragen van de bank”, aldus Van der Kolk. “Maar als pas in de loop van de dag de omzet wordt bijgeboekt, moet je extra lenen van de bank en dat kost geld. En alles wat je zelf kunt financieren is meegenomen, zeker in deze tijd.”

Of pomphouders in de toekomst daadwerkelijk eerder over hun geld kunnen beschikken, is even afwachten. Beta en Detailhandel Nederland voeren hier nog overleg over en banken bekijken momenteel welke mogelijkheden ze hebben om omzet van weekend- en feestdagen eerder over te schrijven.

Tom van Gurp

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Beta: banken moeten weekendomzet pomphouders sneller bijboeken”

Richard Troost|07.11.13|23:59

En de andere ondernemers krijgen die dan ook gelijk hun geld op hun rekening geboekt?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.